Zeven kennissessies over Isolatie van Monumenten
Als erfgoedambtenaar – en duurzaamheidsambtenaar- heb je dagelijks te maken met het thema duurzaamheid. Immers ook monumenten moeten en kunnen verduurzamen. Maar hoe pak je dit op de juiste manier aan? Tijdens dit kennisprogramma, aangeboden door de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, bieden wij je informatie en handvatten aan, die je direct kunt gebruiken bij het verlenen van vergunningen en bij het contact met eigenaren.
Waarom dit programma?
Verduurzamen van monumenten biedt meerwaarde, want een duurzaam monument is toekomstbestendig. Maar het is altijd maatwerk. Het gaat om de balans tussen de cultuurhistorische waarde van het erfgoed en duurzaamheid. Bij veel monumenteigenaren staat duurzaamheid op de agenda, maar vaak weten ze niet hoe ze dit moeten aanpakken: wat kan en mag. Ze zullen bij de gemeente aankloppen, zowel bij erfgoed- als bij duurzaamheidsambtenaren.
Als erfgoedambtenaar vervul je een belangrijke taak. Jij geeft (technisch) advies over de plannen gedurende het vergunningsproces. Is een traditionele voorzetwand wel de beste oplossing voor het monument? Wat gebeurt er met de vochthuishouding? Welke alternatieven zijn er? In dit kennisprogramma leer je wat er allemaal mogelijk is.
Wat leer je in dit kennisprogramma?
Duurzaamheid en historische gebouwen/monumenten lijken op gespannen voet met elkaar te staan, maar in deze reeks leer je over mogelijke (technische) oplossingen, kansen en risico’s voor behoud en verduurzaming van het monument Het kennisprogramma legt de focus op het isoleren van de gebouwschil en duurzame installaties bij monumenten.
Welke onderwerpen komen ondermeer aanbod?
Het kennisprogramma bestaat uit 7 kennissessies en is ontwikkeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
- Introductie Erfgoed en Duurzaamheid – woensdag 20 april 2022, 10.00 – 12.00 uur
- Het isoleren van monumentale gevels – woensdag 25 mei 2022, 10.00 – 12.00 uur
- Het isoleren van monumentale daken – woensdag 15 juni 2022, 10.00 – 12.00 uur
- Vloerisolatie bij monumenten – woensdag 6 juli 2022, 10.00 – 12.00 uur
- Vensterisolatie bij monumenten – woensdag 7 september 2022, 10.00 – 12.00 uur
- Duurzame installaties in monumenten – woensdag 28 september 2022, 10.00 – 12.00 uur
- Integraal advies, maak een totaalplan – woensdag 9 november 2022, 10.00 – 12.00 uur
De zorgvuldige opbouw van deze sessies zorgt ervoor dat je niet op een later moment kunt instappen. Afronding van het programma voorziet in voldoende basiskennis waarmee je de RCE om advies kunt vragen.
Voor wie:
Het programma is zowel voor adviseurs bij gemeenten die te maken hebben met erfgoed, als ook voor medewerkers Duurzaamheid en/of Energieloketten van gemeenten. Neem dus vooral je duurzaamheid-collega mee naar dit programma.
Wanneer:
De kennissessies vinden online plaats op diverse woensdagen. Start woensdag 20 april 2022 van 10.00 – 12.00 uur. Je kunt je alleen inschrijven voor de hele reeks. Maximaal aantal deelnemers is 80. Dit kennisprogramma wordt gratis aangeboden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Overige cursussen:
Dit kennisprogramma gaat dieper in op de technische aspecten van verduurzaming. Wilt u op beleidsmatig niveau meer weten over erfgoed en verduurzaming dan bieden wij de volgende cursussen aan:
Erfgoed en duurzaamheidsbeleid, 1 dag. Over erfgoed en beleidsadvisering.
Erfgoed en duurzaamheid in de praktijk, 2 dagen. Over erfgoed en verduurzaming in de praktijk.
Praktisch
Voor onze online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.
Experts:
Ilse Koreman, specialist Erfgoed en Duurzaamheid
Marc Stappers, specialist Bouwfysica, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed