Wijziging Besluit Ruimtelijke Ordening (Bro), Besluit Omgevingsrecht (Bor) en het Besluit archeologische monumentenzorg (Bamz)

Zoals aangekondigd in de Beleidsbrief MoMo krijgt pijler twee van MoMo (eenvoudiger regelgeving) mede vorm door meer ruimte te bieden aan vergunningvrije activiteiten.

Door: SAM-Limburg



Voorhangprocedure
Op 2 december 2010 heeft de Staatssecretaris van OCenW bij wijze van voorhangprocedure zijn voorgenomen besluit tot wijziging van het Bro, Bor en Bamz in verband met de modernisering van de monumentenzorg (en enkele technische aanpassingen) naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd (referentie WJZ/255369).


Bij een voorhangprocedure wordt de volgende procedure gevolgd. In een wet worden vaak bepalingen opgenomen over gedelegeerde wetgeving. Dat betekent dat de betreffende Minister de wet op onderdelen nader kan uitwerken via één of meer Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB). Een AMvB treedt vaak automatisch een aantal dagen na plaatsing in het Staatsblad in werking. Er kan echter ook worden bepaald dat de AMvB eerst aan de Eerste en Tweede Kamer moet worden voorgelegd. Gedurende een periode van dertig dagen kan dan door of namens 1/5 deel van één van de Kamers worden gevraagd de inwerkingtreding alsnog bij wet te regelen. Deze voorhangprocedure wordt soms al gevolgd voordat de behandeling van een wetsvoorstel in de Eerste Kamer heeft plaatsgevonden. De Eerste Kamer heeft er onlangs bij de regering op aangedrongen dat de ‘voorhang’ van gedelegeerde regelgeving niet van start gaat voordat de Eerste Kamer een funderend wetsvoorstel heeft aanvaard.


Cultuurhistorie in bestemmingsplannen
Via een wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) wordt wettelijk vastgelegd dat gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen rekening moeten houden met de in het gebied aanwezige cultuurhistorie.


Vergunningvrij bouwen bij rijksmonumenten en in beschermde gezichten
Nadat de Ministerraad akkoord is gegaan is een wijzigingsvoorstel voor het Besluit omgevingsrecht (Bor) aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin wordt geregeld dat bepaalde onderhouds- en bouwwerkzaamheden aan beschermde monumenten vergunningvrij worden. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen of verwijderen van onderdelen zónder monumentale waarde van een monument. Ook aan panden in beschermde gezichten kunnen aan de achterzijde meer werkzaamheden vergunningvrij worden uitgevoerd. Voor die activiteiten is dus geen vergunning nodig op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).


Op 18 april 2011 werd duidelijk dat de tekst van de AmvB vergunningvrij bouwen wordt aangepast (zie Memorie van Antwoord). In een beschermd gezicht zullen vergunningvrije bijgebouwen alleen gebouwd mogen worden in de strook grond die loodrecht achter de achtergevel van het betreffende gebouw ligt, in de hoop dat dat vanaf de publieke ruimte niet zichtbaar is. Op 25 april 2011 heeft Halbe Zijlstra aan de Vaste Kamercommissie van 20 januari een reactie gestuurd met betrekking tot de vergunningvrije activiteiten aan rijksmonumenten.


Behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer
Op 24 mei 2011 heeft de Eerste Kamer over de wetsvoorstellen en AMvB’s en de schriftelijke antwoorden van OCW/RCE op eerdere vragen vergaderd. Hiervan is een ongecorrigeerd stenogram gemaakt (pag. 10-18 en 42-54).


In de vergadering zegde Halbe Zijlstra toe dat hij een nadere reactie zou geven op de motie van het lid Meindertsma c.s. Deze motie bevatte het verzoek aan de regering om met andere overheden, veldpartijen en deskundigen op het gebied van cultuurhistorie en bouwhistorie, normen op te stellen waar cultuurhistorisch en bouwhistorisch onderzoek aan moet voldoen. Tevens werd de regering verzocht te onderzoeken die normen waar mogelijk te verankeren in juridische en financiële regelingen. Op 27 mei 2011 heeft Zijlstra hierop in een brief geantwoord.


Inwerkingtreding van deze wetsvoorstellen per 1 juli was niet meer mogelijk omdat daarvoor een publicatie van de AmvB per 1 mei had moeten plaatsvinden. Daarom gaat de invoering naar 1 januari 2012. De Raad van State heeft geadviseerd over beide AmvB’s, maar dit advies blijft geheim tot de behandeling. De AmvB Vergunningvrij blijft ongewijzigd met uitzondering van de situatie in de beschermde gezichten. Daar wordt een wjiziging aangebracht m.b.t. het zijerf.


Besluit
Op 17 juni 2011 is het besluit genomen. Zie voor de toelichting de publicatie in het Staatsblad:



Voor de inhoud van de wijzigingen lees de toelichting en analyse gemaakt door Theo Oberndorff: