Wetsvoorstel permanent maken Chw speelt in op RvS advies
In januari is het wetsvoorstel om de Crisis- en herstelwet (Chw) voor onbepaalde tijd te verlengen bij de Tweede Kamer ingediend (wetsvoorstel kamerstuk 33135 nr. 2 en memorie van toelichting kamerstuk 33135, nr. 3). In dit wetsvoorstel zijn ook enkele quick wins opgenomen. Uiteindelijk zal de Chw opgaan in de Omgevingswet en de Algemene wet Bestuursrecht.
Bron: www.omgevingswet.pleio.nl
Oktober 2011 heeft de Raad van State advies uitgebracht over het permanent maken van de Chw. Om in te spelen op het kritische advies van de raad neemt het kabinet voor een aantal fundamentele zaken meer tijd om dat goed te regelen in de Omgevingswet en de Algemene wet Bestuursrecht. Zoals de omgevingsvergunning-plus en generieke aanpassingen van het bestuursprocesrecht, waaronder de versnelde behandeling van beroepen. Dan wordt ook gebruik gemaakt van de evaluatie van de procesbepalingen van de Chw, die in maart zal uitkomen. Uit een praktijkevaluatie blijkt overigens dat de Chw werkt, maar de mogelijkheden nog niet volledig worden benut.
Met het oog op de huidige crisis en de continuïteit voor initiatiefnemers, bedrijfsleven en bestuursorganen is ervoor gekozen de wet nu voor onbepaalde tijd te verlengen. Het kabinet wil juist in deze slechte economische tijd de economische structuur van Nederland versterken en de Chw uit maart 2010 bevat bepalingen om innovatie en duurzaamheid te stimuleren. Ook zorgt de wet voor kortere voorbereidende procedures (administratieve en bezwaarprocedures) zodat wegen en andere projecten sneller zijn te realiseren. Dit geeft o.a. de bouwsector een impuls, en maakt het makkelijker om leegstaande kantoren te benutten voor andere functies, of om bedrijventerreinen te herstructureren.