Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg presenteert boek over zuivelindustrie in Limburg

Op zaterdag 17 maart om 14.00 uur vindt in de voormalige Stoomzuivelfabriek Sint-Barbara in Eckelrade de presentatie plaats van het 96 pagina’s dikke boek ‘Zuivel – Geschiedenis en inventarisatie van de zuivelfabrieken in Limburg’. Dit is de tweede publicatie van de Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL) en bevat de resultaten van het onderzoek dat de werkgroep heeft gedaan naar de zuivelindustrie in Limburg.

Bron: Werkgroep Industriëel Erfgoed Limburg



In de eerste helft van de vorige eeuw bezat bijna elk Limburgs dorp voor de bereiding van boter en andere melkproducten nog een handkrachtfabriekje, vaak ‘De Fuus’ genoemd, verwijzend naar de centraal geplaatste centrifuge. Deze honderden fabriekjes gingen later op in grotere coöperatieve zuivelfabrieken. Van alle oude zuivelfabrieken zijn uiteindelijk 25 gebouwen bewaard gebleven. Zij kregen een andere bestemming, zoals garage, stalling of woonhuis. Het boek van WIEL geeft behalve een historisch overzicht van de zuivelindustrie, de mechanisering en bedrijfsconcentraties, ook een inventarisatie en beeldrijke documentatie van plaatselijke zuivelfabrieken en wat daarvan als erfgoed in Limburg bewaard is gebleven.

Het boek is gebaseerd op een omvangrijke studie van de oud-directeur van het Sociaal Historisch Centrum Limburg, dr. R. Philips. Van deze studie is door dr. S. Langeweg, lid van de werkgroep, een goede samenvatting gemaakt. WIEL onderzoekt, inventariseert en documenteert het industrieel erfgoed in de provincie Limburg. In eerste instantie richt WIEL zich op erfgoed dat nog niet of nauwelijks wordt bestudeerd en dat door afbraak of herbestemming bedreigd wordt. De resultaten worden gepubliceerd in een reeks. De eerste publicatie was ‘Stroop – Stroopstoken in Limburg van ambacht tot fabriek’.

De eerste exemplaren van het boek ‘Zuivel – Geschiedenis en inventarisatie van de zuivelfabrieken in Limburg’ worden op 17 maart aangeboden aan drs. L. Benders en W. Mes. De heer Benders is directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg, dat bij de totstandkoming van het boek een belangrijke rol speelde. De heer Mes neemt deze dag ook afscheid als voorzitter van WIEL. Na de presentatie is het boek verkrijgbaar bij enkele lokale boekhandels en bij het Huis voor de Kunsten Limburg te Roermond. Bestellen kan ook via mvdelsen@hklimburg.nl. Het boek kost bij de presentatie 19,50 euro en daarna 21 euro. De verzendkosten (indien van toepassing) bedragen 4 euro.