Wegwijzers voor zonne-energie en monumenten

Steeds meer eigenaren van monumenten of historische gebouwen zijn geïnteresseerd in het energiezuiniger en duurzamer maken van hun pand met behulp van zonne-energie. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft daarom drie nieuwe brochures gemaakt met praktische informatie over zonne-energiesystemen, zonder de kwaliteiten van het pand aan te tasten. Er is een compacte publicatie voor eigenaren en huurders, een brochure voor vergunningverleners en een uitgebreide versie voor vakmensen op het gebied van milieu, erfgoed of energie.

Bron: www.monumenten.nl



Vragen en antwoorden
Duurzaamheid, energiebesparing en comfortverbetering zijn belangrijke thema’s van nu. Dat levert bij monumentale panden meteen een aantal praktische vragen op. Welke zonne-energiesystemen zijn geschikt? Waar en hoe zijn ze toepasbaar? Wat zijn de uitgangspunten voor een goede installatie? Hoe zit het met de omgevingsvergunning en wat zijn de belangrijkste punten bij het toetsen van plannen en de vergunningverlening? De brochures van de Rijksdienst geven hier antwoord op.

Geen zonnepanelen, geen nood!
Zonne-energie is niet altijd mogelijk op en rond monumenten, dus is inzicht in de alternatieven belangrijk. Wie zonnepanelen overweegt, kan beter eerst besparen op het energieverbruik. Dat is niet alleen minder ingrijpend en minder risicovol, maar ook effectiever om kosten te besparen en het milieu te helpen.

Een ander alternatief is om samen met buurtbewoners zonnepanelen te leggen op een niet-monumentaal dak ergens in de omgeving. Dit levert sinds kort ook belastingvoordeel op. Of denk aan andere duurzame installaties, zoals HRe-ketels of houtgestookte cv-ketels.

Drie downloads
U kunt de drie publicaties over zonne-energie downloaden op www.monumenten.nl/specials/duurzaam-erfgoed/overzicht/zonne-energie (te vinden onderaan de pagina).