Website Via Belgica gelanceerd
Donderdag 8 september 2011 heeft cultuurgedeputeerde Noël Lebens in aanwezigheid van de projectpartners de website www.viabelgica.nl
Bron: Nieuwsbrief e-limburGS 15 september 2011
gelanceerd. Deze website geeft in één oogopslag een overzicht van het Via Belgica-project waaronder een korte historische schets van de Romeinse weg in Zuid-Limburg, een overzicht van het project, de projectpartners en het laatste nieuws. In de loop van 2012 wordt de website verder uitgebouwd tot een portaal waar alles over de Via Belgica en Romeins Zuid-Limburg te vinden is, inclusief een digitaal beleefbare toeristische route.
Ambitieuze plan
De Via Belgica weer beleefbaar en zichtbaar maken. Dat is het ambitieuze plan dat de Provincie Limburg en de zes gemeentes die (tegenwoordig) langs de weg liggen met het project Via Belgica ter hand hebben genomen. Gezamenlijk hebben ze in 2008 een convenant gesloten met als doel projecten uit te voeren om zo de Via Belgica de komende jaren weer opnieuw tot leven te wekken. Parkstad Limburg en het Thermenmuseum zijn ook bij het project aangesloten. Vanaf 10 september is in het Thermenmuseum de tentoonstelling ‘Er was eens een Romeinse weg…’ te zien. Deze tentoonstelling laat de verbindende kracht van de Via Belgica zien met topstukken van 19 musea uit vijf landen.
Achtergrond
‘Via Belgica’ is de naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg liep – ten opzichte van de huidige landsgrenzen – dwars door Zuid-Limburg. De Via Belgica kwam bij Maastricht de grens over en vervolgde haar weg langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal naar Heerlen en tenslotte Landgraaf. Bij Rimburg stak de Via Belgica de grens met Duitsland over. In 2005 heeft de Provincie Limburg met dit belangrijke Romeinse verleden als uitgangspunt de visie ‘Via Belgica: Verleden op weg naar de toekomst’ laten ontwikkelen. Deze visie is de grondlegger van het project Via Belgica. In de visie wordt uiteengezet hoe de Via Belgica en het Romeinse culturele erfgoed van Zuid-Limburg kunnen worden ingezet voor toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van erfgoededucatie, toerisme, ruimtelijke ordening en landschapsontwikkeling. Meer info: www.viabelgica.nl.