Wat is de rol van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in de archeologie in 2030?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft na een lange transformatie (ca 1987-2006) zijn draai in het archeologisch veld gevonden: het laat de archeologische monumentenzorg beter functioneren door de ontwikkeling van kennisproducten en advisering bij grote rijksprojecten. Maar welke ontwikkelingen liggen in het verschiet binnen de maatschappij, de ruimtelijke ordening en het bestel? En hoe moet de dienst daarop inspelen?

Om daar een beeld van te krijgen heeft de RCE in het afgelopen jaar een verkenning uitgevoerd van maatschappelijke, ruimtelijke, politiek-beleidsmatige en economische trends en scenario's die relevant zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse archeologie in de komende vijftien jaar. De RCE wil deze trends en scenario’s graag delen met het archeologische veld om inspiratie op te doen voor de strategie van de dienst in de komende jaren.

Noot: De scenariomethode is gericht op de ontwikkeling van mogelijke, kwalitatieve, levensechte beelden van de toekomst (scenario’s). De aandacht gaat vooral uit naar belangrijke onzekerheden. De beelden vormen een uitgangspunt voor een strategisch debat. De scenariostudie wordt van te voren aan alle deelnemers beschikbaar gesteld.

Achtergrond

Sinds 2007 kennen we wetgeving die gebaseerd is op het Verdrag van Valletta. In 2016 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg opgegaan in de nieuwe Erfgoedwet. Straks vindt het archeologisch belang verankering in de nieuwe Omgevingswet. De commerciële archeologie komt langzaam uit een langdurige crisis.

Programma

Patrick van Duin van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (Den Haag) treedt op als dagvoorzitter. Jos Bazelmans geeft een toelichting op de scenariostudie van de RCE. Renée Magendans (ADC Heritage) en Marten Verbruggen (RAAP) delen hun reflecties op deze studie. Hierbij zullen ontwikkelingen op het gebied van de archeologie en de ruimtelijke ordening en het publieke en politieke draagvlak voor archeologie centraal staan. 

Aanmelden

Deelname is gratis, maar u dient zich wel van te voren in te schrijven via het aanmeldformulier. Indien u een bewijs van deelname wilt ontvangen, kunt u dat bij uw aanmelding aangeven.

Tijd en locatie

Wanneer: donderdag 18 januari van 10.00 tot 13.00 uur (9.45 uur inloop met koffie)
Waar: Auditorium, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort (telefoon: 033 421 7 421)

Check van te voren de routebeschrijving en parkeermogelijkheden.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed