Vijfde dag van de Stadsarcheologie in Nederland

Deze speciale dag van het archeologieplatform (voorheen de NOaA-dag Stadsarcheologie) staat net als de voorgaande edities in het teken van archeologisch onderzoek in en naar de stad. Het doel van dit platform is om te ontmoeten en om elkaar te informeren en inspireren met resultaten van (recent) onderzoek in en naar de stad.

Deze dag passeert een breed aanbod aan onderwerpen de revue, zoals archeobotanie en stadsarcheologie, de pre-stedelijke ontwikkeling van Breda en resultaten van de opgravingen in Tiel, Dominicuskwartier met belangwekkende vondsten over het vroege Tiel! Zie het voorlopige programma.

Het dagprogramma biedt zoals gebruikelijk voldoende ruimte voor vragen en discussie. De dag wordt afgesloten met een borrel. SPA-uitgevers zal met een boekenstand aanwezig zijn. De Dag van de Stadsarcheologie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met de Stichting voor de Middeleeuwse Archeologie (SMA).

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er aan de deze platformbijeenkomst deelnamekosten verbonden, namelijk € 30. Voor studenten is er een speciaal tarief van € 20. Inbegrepen zijn koffie, thee, lunch en borrel na afloop.

Aanmelden is daarom verplicht. Graag vóór 15 juni. Het deelnamegeld dient uiterlijk 16 juni te zijn overgemaakt naar: NL17INGB0003628096 van de Stichting voor de Middeleeuwse Archeologie, Amsterdam onder vermelding van Platform Stadsarcheologie 2015.

Voorlopig programma

9.30    Ontvangst
10.00  Aanvang
16.30  Borrel

Presentaties

Jan van Renswoude Opgravingen Tiel Dominicuskwartier

Hans de Kievith De route naar een compacte stad. De prestedelijke ontwikkeling van Breda in de 12e en 13e eeuw

Jorrit van Horssen De archeologie van een beroemd Delfts stadsgezicht. Archeologisch onderzoek naar de Rotterdamse en Schiedamse poort

Wouter van der Meer Muurpeper, glaskruid en weverskaarde – Archeobotanie als hulpstuk bij stadsarcheologische thema's

Roos van Oosten & Jaco Zuijderduin – Aardewerken spaarpotten bezien in de theorie van Bruno Latour en Max Weber

Sem Peters Onder de vloer van de Bavo. Nieuw licht op oude fundamenten

Kasper van den Berghe Arnhem in scherven. Onderzoek naar laat 19e en vroeg 20e-eeuws vondstmateriaal uit stortlocaties in het Arnhemse Broek

Locatie

Auditorium Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Smallepad 5
3811 MG Amersfoort
Routebeschrijving
Parkeren kan in parkeergarages in de nabije omgeving (zie ook: www.parkeren.nl)

Nadere informatie: j.bouwmeester@cultureelerfgoed.nl

Word lid van de facebookgroep stadsarcheologie met nieuws en informatie over archeologie in de stad!

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort/Door: Dolf Muller