Verslag symposium Erfgoed heeft de toekomst

Op donderdag 2 februari vond in het Stadhuis Eindhoven het symposium “Erfgoed heeft de toekomst!” plaats. Hiervan is een verslag gemaakt waarin de presentaties van de sprekers zijn verwerkt. Tijdens het symposium zijn vraagstukken op het gebied van erfgoed, archeologie, cultuurhistorie en monumentenzorg aan de orde gekomen. 

Door: Marion Zijlema



Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant geeft een toelichting op “Erfgoed van het hart”. “Het verleden met voetnoten en het verleden zonder voetnoten. De ene is educatie, dikke boeken wetenschappelijk onderzoek, allemaal erfgoed van het koppie. Erfgoed van het hart is misschien nog wel belangrijker. Daarom moeten we aan burgerparticipatie doen, mensen uitnodigen die hun verhaal vertellen. Erfgoed begint bij de beleving ervan.”


Paul Gondrie, wethouder in de gemeente Best vertelt over de bestuurlijke, maatschappelijke en organisatorische effecten van cultuurhistorie. “Binnen de ambtelijke organisatie hadden we te weinig capaciteit. Daarmee liepen we tegen een muur aan. Nu is dat gewijzigd, maar vragen de mensen: ‘Moet dat allemaal?’ Ineens zijn er allerlei belangwekkende cultuurhistorische zaken, ‘die er eerst niet waren’. Dit betekent dat er bestuurlijk behoorlijk wat weerstand moet worden geboden. Je moet tegen de stroom in.”


Arjen van de Hout, wethouder van Bladel stelt de vraag: “Is cultuurhistorie een lust of een last?” “Het is hartstikke leuk om cultuurhistorie bestuurlijk op te pakken. Het kost wat, maar het levert ook wat op. Een aantal statements hebben ontzettend geholpen bij het opstellen van de beleidsnota. Het is van belang om van het begin af aan de gemeenteraad mee te nemen in het opstellen van die visie. Van groot belang is ook het instellen van een klankbordgroep met belanghebbenden en geïnteresseerden. En zet in in op een integrale beleidsvisie. Integraal betekent dat we het niet alleen maar over monumenten moeten hebben, ook niet alleen over archeologie, maar over het hele brede spectrum in zijn totaliteit omdat daar de samenhang in zit”.


Ria Berkvens geeft een toelichting op de systematiek van het maken van erfgoedkaarten. “Vaak is de eerste reactie bij gemeenten: hoe moet ik daar nu mee omgaan? Wat betekent dit voor mijn gemeente en voor mijn beleid? De eerste peiler van MoMo, cultuurhistorie meewegen in ruimtelijke ordening, is een hele belangrijke. Gemeentes moeten cultuurhistorisch onderzoek gaan plegen. Want hoe moet je anders rekening houden met cultuurhistorische waarden, je zult moeten weten waar je het over hebt en moeten weten wát je hebt.”


Lees hier het uitgebreide verslag