Unieke vondst kelder bij opgraving Eijsden
EIJSDEN – Bij de opgravingen van een twaalfde-eeuwse motteburcht in Eijsden is ook een goed bewaarde kelder gevonden. De ruimte deed dienst als fundering van een houten uitkijktoren. Het Archeologisch Diensten Centrum noemt de vondst uniek en van nationaal belang.
Kelder van mottetoren van nationaal belang
Bron: Dagblad de Limburger
Door onze verslaggever
Op de plaats waar zorgcentrum De Bron is gesloopt zijn al eerder fundamenten van een gebouw en een deel van de gracht rond de motte opgegraven. De goede staat van deze overblijfselen was aanleiding om de motteburcht volledig bloot te leggen.
Het was een complete verrassing voor de archeologen toen ook de kelder werd opgegraven. „Dit is geweldig, ik voel me bevoorrecht”, zegt archeoloog Hilde Vanneste. „Dit is een van de meest spectaculaire opgravingen die ik ooit heb gedaan. Zelden is een motte zo compleet opgegraven.”
Een motte is een middeleeuwse burcht, het oudste kasteeltype in Noordwest-Europa, die bestaat uit een hoofdburcht en voorburcht. De eerste bestaat uit een kunstmatig opgeworpen heuvel met houten uitkijkpost, een adellijke woning en daaromheen een gracht. De voorburcht lag daarbuiten en bestond uit knechtenverblijven.
In Nederland zijn meer motten opgegraven, maar nooit eerder een met een kelder. Deze is bovendien volledig van plaatselijk materiaal gemaakt: de muren bestaan uit mergelblokken, de vloer is van Maaskeien. De kelder is ongeveer drie bij vijf meter.
Aan de hand van scherven aardewerk onder de keldervloer hebben de archeologen kunnen vaststellen dat de motte gebouwd is in de twaalfde of dertiende eeuw. De oorspronkelijke motte is ongeveer 4 meter hoog geweest, met een diameter van 30 meter.
Het Archeologisch Diensten Centrum heeft de opgravingen afgerond en alle vondsten gedocumenteerd. De locatie wordt waarschijnlijk dichtgegooid ter conservering.
Wooncorporatie Sint Servatius bouwt ter plekke een nieuw zorgcentrum. Maar directeur Leks Verzijlbergh laat de architect van de nieuwe Bron eerst onderzoeken of de kelder zichtbaar kan worden gemaakt in de nieuwbouw. „Dat heeft alleen zin als het zonder al te ingewikkelde constructies en meerkosten mogelijk is”, zegt Verzijlbergh.