Uniek paardenmassagraf in Borgharen ontdekt
Bron: www.hazenbergarcheologie.nl
Archeologen hebben in het Limburgse plaatsje Borgharen, vlakbij Maastricht, een groot massagraf met de resten van 35 tot zestig paarden uit de 16de of 17de eeuw ontdekt. Het is voor het eerst dat in West-Europa een massagraf met zoveel paarden is gevonden.
Hazenberg Archeologe Angela Simons, die het onderzoek in opdracht van het Consortium Grensmaas coördineert, maakte deze unieke vondst vandaag bekend.
De paarden zijn mogelijk gedood tijdens gevechten in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) of bij de belegering van Maastricht in 1673 door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, zo blijkt uit 14C-dateringen. De paarden lagen gestapeld in een greppel met een lengte van 35 tot 40 meter, die vermoedelijk aangelegd was als vestingswerk. Van de dieren werden de nagenoeg volledige skeletten blootgelegd. In het massagraf werden ook hoefijzers en één stijgbeugel, maar verder geen paardentuig gevonden. Archeozoöloge Jessica Grimm van Archeodienst noemt het “een vondst die z’n weerga niet kent in West-Europa”. Opvallend is dat in één schedel een kogel gevonden is. Dit paard werd vermoedelijk uit het lijden verlost.
Mogelijk is er een verband met de vondst van resten van Franse soldaten enkele jaren geleden nabij de Maasoever in Borgharen, niet ver van de huidige vindplaats van het paardengraf, zo stelt Angela Simons. Dat het toen om Franse soldaten ging, bleek uit de vorm van de gevonden uniformknopen.
De vindplaats van het paardengraf, bij de Oostelijke Rug tussen de Spekstraat en de Pasestraat in Borgharen, wordt in de toekomst ontgrind door het Consortium Grensmaas. Standaard wordt voorafgaand aan de ontgrondingen archeologisch onderzoek uitgevoerd. Archeodienst, die in opdracht van het consortium het archeologisch onderzoek uitvoert, ontdekte het paardengraf enkele weken geleden. Bij de opgravingen is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nauw betrokken. Studenten en vrijwilligers graven mee omdat het onderzoek onder grote tijdsdruk staat.
De paardenresten worden bewaard en later nader onderzocht, waarbij het DNA wordt geanalyseerd. Donderdagavond 1 juli, van 18:00 tot 19:30 uur, geven archeologen voor belangstellenden een rondleiding door het gebied.