Uitgave boek over de Gemeentegrot in Valkenburg
De Limburgse grottenwereld omvat honderden kalksteengroeven waarvan slechts enkele te bezoeken zijn. Elk van deze groeven heeft zo haar eigen karakter en bijzonderheden. Toch zijn er enkele die heel bijzonder zijn en met kop en schouder boven de anderen uitsteken. De Gemeentegrot is zo’n unieke mergelgroeve. Ze bevat qua mijnbouwhistorie, kunstwerken, geschiedenis van het toerisme, geologie, haar rol als schuilplaats en op tal van andere aspecten een zeldzame, uitgebreide en goed bewaarde collectie aan feiten, wetenswaardigheden en tastbare overblijfselen die niet met enig andere groeve te vergelijken is.
Dat de Gemeentegrot zo’n uniek karakter heeft alles te maken met het feit dat daar in 1885 voor het eerst de georganiseerde rondleidingen begonnen. Daartoe werd deze grot als een van de eersten afgesloten, waardoor zich niet alleen een prachtig monument voor het toerisme heeft kunnen ontwikkelen maar ook de authentieke delen vrijwel onaangetast zijn gebleven. Daardoor biedt de Gemeentegrot op veel plekken een uniek authentiek onderaards landschap dat men vrijwel nergens meer aantreft. De Gemeentegrot is een van de weinige groeven met een bovenregionale betekenis. Ze staat in de top 10 van meest waardevolle groeven bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bekend. De Gemeentegrot is gedeeltelijk aangewezen als beschermd rijksmonument. Het mag dan ook niet verbazen dat de Gemeentegrot van grote cultuurhistorische waarde is die jaarlijks honderdduizenden bezoekers ontvangt.
Maar wie de grot voor een bezichtiging bezoekt krijgt helaas – gedwongen door het gebrek aan tijd – slechts een klein deel van de groeve te zien. Een mooi deel, dat wel, maar men krijgt slechts een onvolledig beeld van haar majesteit. Zelfs de trein en de gids moeten soms doorlopen, waar de bezoeker nog even wilde stilstaan. Wil men de hele groeve zien en alle verhalen tot zich nemen dan moet men daar meerdere volle dagen voor uittrekken. Wat dit betreft kan de veelheid aan te bezichtigen objecten en tot zich te nemen verhalen, wellicht vergeleken worden met een groot museum zoals het Rijksmuseum, dat ook niet in één dag volledig te bezichtigen is.
Dit boek gaat daar verder waar de rondleidingen ophouden en is daarom een goede aanvulling voor hen die de Gemeentegrot bezoeken en er meer over willen weten. Het boek laat u kennismaken met de eerste anonieme blokbrekers en de eerste bezoekers uit de 16e en 17e eeuw, maar ook met de opkomst en bloei van het toerisme in een neoromantisch decor. De lezer zal ook geraakt worden van de trieste verhalen die gepaard gaan met het einde van de mergelwinning, maar ook verbaasd zijn over de hoeveelheid uniek ‘leven’ in de grot. Als lezer zult u meegenomen worden in de ervaringen van hen die in deze grot een veilig heenkomen konden vinden in tijden van oorlog en onderdrukking.
‘De Gemeentegrot is een boek waarin je nooit uitgelezen raakt’ zei de oud-grotopzichter Zef Habets ooit. Een boek dat je onmogelijk kunt uitlezen is dan ook nooit ‘af’. Ondanks dit alles, vindt u in dit boek een groot aantal nooit eerder vertelde of gepubliceerde verhalen en feiten die geïllustreerd worden door zeldzaam en zelfs uniek beeldmateriaal.
De verkoopprijs van het boek zal naar verwachting EUR 24,95 zijn. Er kan worden vooringeschreven op dit unieke boek via publicatiebureau.ies@gmail.com