Tweede Kamer bespreekt archeologische kwaliteit

Op 29 januari 2009 vindt er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaats met minister Plasterk, naar aanleiding van de aanbieding van het Inspectierapport ‘Werk en Uitvoering’. Het overleg betreft de kwaliteit van archeologisch onderzoek. ‘Werk in Uitvoering’ is een rapport in twee delen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Erfgoedinspectie in samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten (RACM).

Bron: website Erfgoedinspectie



De aanleiding voor dit onderzoek was de toezegging van de toenmalige Staatssecretaris van Cultuur aan de Tweede Kamer – na het door de RACM in 2005 uitgebrachte onderzoeksrapport ‘Mag het ietsje meer zijn?’ (RAM-rapport 120) – dat in 2006 opnieuw onderzoek zou worden verricht naar de kwaliteit van progamma’s van eisen (PvE’s) voor archeologisch veldwerk en dat dit zich zou richten op alle uitvoerders van archeologisch onderzoek: commerciële bedrijven, gemeentelijke archeologische diensten, universitaire instellingen en de rijksdienst zelf. Tevens zou het onderzoek worden verbreed naar de vervolgfasen uit de onderzoeksketen, te weten de graafwerkzaamheden in het veld en de verslaglegging ervan in een standaardrapport.

In ‘Werk in uitvoering (1)’ constateren de onderzoekers dat er ten opzichte van eerdere onderzoeken van zowel de Erfgoedinspectie als de RACM aanzienlijke verbeteringen zijn opgetreden in de kwaliteit van PvE’s. Niettemin wordt nog bijna een derde van de PvE’s als slecht bestempeld. De uitvoering van het veldwerk leverde, over het geheel genomen, geen zorgwekkend beeld op. Wel is opgemerkt dat routinematig handelen de boventoon voert en dat daardoor de handelwijze te weinig gericht is op het beantwoorden van de archeologische vraagstelling. Bovendien is er sprake van een gebrek aan zorgvuldigheid ten aanzien van het documenteren van het veldwerk.

‘Werk in Uitvoering (2)’ is in oktober 2008 aan de Tweede Kamer aangeboden. Uit dit onderzoek is gebleken dat in de kwaliteit van opgravingsrapporten een stijgende lijn is waar te nemen. Niettemin blijkt dat meer dan een derde (36,5%) van de 85 onderzochte rapporten toch nog als slecht moet worden bestempeld.

Het overleg van de kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt gehouden op 29 januari (van 14.00 tot 16.00 uur) in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer te Den Haag. De zitting is openbaar.