Tv-serie Expeditie Limburg graaft mee naar verleden
Op 1 oktober start op L1 de tv-serie Expeditie Limburg: Ontdek het verleden. In 13 afleveringen wordt getoond hoe Limburg graaft naar sporen van zijn verleden.
Bron: Dagblad de Limburger
Door: Ray Simoen
Spitten naar vroeger, uitgraven wat vergeten is en onbekende schatten blootleggen. Archeologen, landschapsdeskundigen, antropologen en historici zijn door de provincie op pad gestuurd om Limburgs verleden bloot te leggen en zichtbaar te maken wat er met Limburgers vanaf het jaar 280.000 voor Christus tot nu is gebeurd. Op zes plaatsen in Limburg zetten de spoorzoekers de spade in de grond en tasten ze in de grond naar bodemschatten en verhalen, die als klonten aarde aan deze relicten vastzitten. L1 doet in een documentaire-serie van dertien afleveringen verslag van deze Expeditie Limburg. Elke uitzending duurt 18 minuten.
Het spitwerk maakt deel uit van de culturele biografie van Limburg, een initiatief van Provinciale Staten. Doel is om samen met burgers en gemeentes een biografie van Limburg en de Limburgers te schrijven. Niet alleen materiële overblijfselen als munten, gebouwen en wegen spelen daarin een rol, ook verhalen, sprookjes en mythes maken deel uit van het Limburgse verhaal van het verleden.
Op drie plaatsen in Limburg hebben de schatgravers al onder het toeziend oog van de tv-camera’s hun werk al gedaan. In Kesselt-Lanaken, net over de grens bij Maastricht is gezocht naar de oudste Europeaan. Met succes, want er zijn sporen gevonden van bewoning, die zo’n 280.000 jaar oud zijn. Met – tot nu toe – minder succes is in Limbricht gezocht naar een kerkhof, waar in 1813 687 soldaten van Napoleon zijn begraven nadat ze na hun nederlaag in de Volkerenslag bij Leipzig gevlucht waren en in Limburg hun laatste lazaret vonden.
Deze week zijn in Blerick de spades de grond in gegaan op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne. Gehoopt wordt op niet alleen restanten van het 17-de eeuwse Fort Sint Michiel maar ook op nog oudere bodemschatten. Zoals restanten van het Romeinse Blariacum, dat wel op de bekende Peutingerkaart staat aangegeven maar verder nog niks van zijn geheimen heeft prijsgegeven. De grond is hier net een stuk perkament dat steeds opnieuw gebruikt werd, waarbij het eerder geschrevene eerst met een puimsteen was verwijderd. Laag op laag is er in Blerick gebouwd, zo vermoedt men. Begin september wordt in een weiland bij Valkenburg de oude gracht bij huis Genhoes blootgelegd en in ere hersteld. Daarna gaat men bij boerderij La Ferme Laterne bijWahlwiller op zoek naar informatie hoe deze monumentale boerderij gebouwd en beheerd werd.
Onzeker is nog of de opgravingen bij de zesde locatie – de kerk bij Klimmen – doorgang kan vinden. Mocht ’Klimmen’ niet doorgaan dan wordt gekozen voor een locatie in Midden- Limburg, zo deelde een woordvoerster van de provincie mee. Aan zoekplaatsen geen gebrek. De zes locaties die in het kader van de culturele biografie van Limburg aan bod komen, zijn gekozen uit een grote lijst van zo’n twintig locaties.
De locaties, waarover de L1 documentaire gaat, zijn geografisch en chronologisch verspreid, aldus de provinciewoordvoerster. De bodemvondsten zullen eerst naar het provinciaal archeologisch depot in het Maastrichtse Centre Céramique worden gebracht. „Het eigenlijke doel is om ze te exposeren op die plaatsen in Limburg waar ze ook uit de grond zijn gehaald. Met de gemeentes wordt overlegd hoe we dit gaan doen”, aldus de provinciewoordvoerster. Ook zal er een dvd verschijnen over de opgravingen en vondsten.