Tentoonstelling Augustus op het spoor

Hoe oud zijn grote euregionale steden zoals Aken, Heerlen, Maastricht en Jülich nu eigenlijk? Is hun oorsprong terug te leiden tot keizer Augustus? Op deze en meer vragen wordt antwoord gegeven in de tentoonstelling 'Augustus op het spoor', vanaf 31 januari tot en met 3 mei te zien in het Thermenmuseum in Heerlen.

Bron: Archweb
Door: Karen Jeneson

Sinds 2012 is een groep archeologen, historici en conservatoren van musea uit de vier euregionale steden Aken, Heerlen, Jülich en Maastricht een samenwerking aangegaan. De 'Vicus-onderzoeksgroep' richt zich op de Romeinse oorsprong van de vier moderne steden. In 2014, het 2000e sterfjaar van keizer Augustus, heeft het onderzoek zich gericht op de 'roots' van de hedendaagse euregio.

In de tentoonstelling 'Augustus op het spoor' komt de keizer zelf uitgebreid in beeld. Wat maakte hem zo bijzonder? En hoe zag hij er echt uit? Vervolgens wordt uitgelegd wat de keizer betekend heeft voor de huidige Euregio. Uiteindelijk gaat de tentoonstelling in op de vraag of de vier vici over voldoende archeologisch bewijs beschikken om te kunnen concluderen dat zij hun ontstaan aan de keizer danken. Voor elke vicus wordt het vroegste aardewerk, de vroegste munten en fibulae getoond.

De tentoonstelling is tot 3 mei 2015 in Heerlen te zien. Daarna gaat hij nog naar Jülich en Maastricht.