Symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’

Op donderdag 14 september 2017 van 10.00 tot 16.30 uur vindt bij Kasteel Aerwinkel in Posterholt een symposium plaats onder de titel ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’. Hierbij staan de invloed en mogelijkheden van digitalisering op het presenteren van erfgoed en het bereiken van nieuwe doelgroepen centraal. Voor musea, monumenten en andere erfgoedlocaties worden nieuwe technologieën en social media steeds belangrijker om zichzelf en/of hun collectie te presenteren aan het publiek. Waar ‘vroeger’ veelal werd ingezet op een objectgerichte presentatie en parate kennis, zijn tegenwoordig verhalen, beleving en participatie steeds belangrijker. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kun je hier bij het presenteren van erfgoed op inspelen? Op welke manier kan erfgoed relevant blijven voor het (jongere) publiek van de toekomst? Deze en andere vragen komen tijdens het symposium aan bod. Sprekers zijn erfgoed- en museumexperts Sander Duivestein, Joop de Jong, Riemer Knoop en Agnes Vugts. Ook is er ruimte voor groepsdiscussies. Presentator van de dag is Tom Doesborg.

Het symposium ‘Analoog erfgoed in een digitale wereld’ is een initiatief van de Heemkundevereniging Roerstreek, die dit jaar 50 jaar bestaat, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, de Federatie Musea Limburg en de LGOG-Kring Gelders Overkwartier van Roermond. Aanmelden kan tot 1 september a.s. via het inschrijfformulier op www.hklimburg.nl/musea.

Er is plek voor maximaal 100 personen. Deelname kost €25,- per persoon (inclusief koffie + vlaai, lunch en borrel).

Programma in het kort

09.30 uur | ontvangst met koffie en vlaai

10.00 uur | inleiding moderator en drie lezingen

12.30 uur | lunch

14.30 uur | lezing, groepsdiscussies en conclusies

16.30 uur | borrel

Sprekers

Tom Doesborg is de moderator van het symposium. Hij studeerde Journalistiek in Tilburg, werkt als redacteur volkscultuur/vastelaovend bij L1 Radio en Televisie en heeft een grote interesse voor historie en archeologie.

Sander Duivestein werkt onder andere als trendwatcher, internetondernemer, adviseur en auteur over de impact van nieuwe technologie. Zijn opinie is terug te vinden in dag- en weekbladen en hij is regelmatig te gast bij radio- en televisieprogramma’s (o.a. Brandpunt en Nieuwsuur). In zijn presentatie gaat Duivestein in op de stroomversnelling waarin onze maatschappij terecht is gekomen met de introductie van de smartphone en andere nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat we informatie realtime en 24/7 tot ons kunnen nemen. Hij zal laten zien hoe deze een blijvende impact achterlaten op de manier waarop wij samenwerken en de wereld organiseren en waarom organisaties en bedrijven nieuwe technologie moeten adopteren teneinde zichzelf te kunnen veranderen en te overleven. In zijn presentatie toont Duivestein welke trends ‘hot’ zijn en waar kansen en bedreigingen liggen voor de nabije toekomst.

Joop de Jong studeerde geschiedenis  en promoveerde in Utrecht. Hij is verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Maastricht waar hij onder andere de masteropleiding kunst, cultuur en erfgoed  en de minor kunst, cultuur en musea initieerde. Hij leidde een groot aantal onderzoeksprojecten op het terrein van cultuur- en erfgoededucatie, cultuurparticipatie en cultuur- en erfgoedbeleid, en is bestuurslid van het Maastricht Center for Arts, Culture, Conservation and Heritage (MACCH). In zijn lezing zal hij ingaan op de brandende kwestie of de jeugd van tegenwoordig nu echt zo anders is dat museum-, erfgoed -en cultuureducatie helemaal anders moeten en dan met name digitaal. Is digitalisering de zoveelste hype of is er stevig wetenschappelijke bewijs voor de door sommigen noodzakelijk en door anderen onvermijdelijk geachte digitale omwenteling in de omgang met het verleden?

Riemer Knoop heeft een brede professionele achtergrond op het gebied van archeologie, monumentenzorg, musea en erfgoed, door functies bij onder andere het Rijksmuseum van Oudheden, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Ook was hij verbonden aan de Mahidol University te Bangkok als ‘visiting professor in cultural heritage and museum studies’ van het Research Institute of Languages and Cultures of Asia (RILCA). Sinds 1998 biedt zijn adviesbureau Gordion oplossingen op het gebied van beleidsontwikkeling, communicatie en strategie. In zijn lezing zal hij ingaan op de dynamiek waarin erfgoed ontstaat.

Agnes Vugts was jarenlang actief als museumconsulent in Limburg en kent daardoor vele musea en erfgoedinstellingen, zowel klein als groot. Ze is ook oprichter van Erfgoedtalent, waarmee jonge mensen een kans wordt geboden op werk in de erfgoedsector. Ze studeerde af bij de Open Universiteit op het gebied organisatieverandering en -ontwikkeling. In haar lezing gaat ze in op de zoektocht van vele musea naar de waarde en het belang van hun collecties in de huidige tijd. Ze komt vanuit haar praktijk veel bij musea die via een collectiewaarderingstraject het belang en de verhalen van hun eigen collectie weer boven water willen krijgen. Het perspectief van waaruit naar de collectie wordt gekeken is daarbij vaak erg verschillend. Ze zal aantonen hoe een ander perspectief een enorm verschil in waardering kan geven. 

Locatie

Het symposium wordt gehouden in de gerenoveerde Tiendschuur van Kasteel Aerwinkel in Posterholt, één van de eerste architectonische projecten van Pierre Cuypers (1827-1921). Adres: Aerwinkelsallee 1, 6061 GT Posterholt. Zie ook www.kasteelaerwinkel.eu.

 

 

Bron: email/Door: Sandra Welters