Subsidie voor Limburgse onthaastingsplekken

Mede dankzij een Interreg bijdrage van bijna 800.000 euro, waarmee de Europese Unie grensoverschrijdende samenwerking ondersteunt, kunnen de provincies Vlaams Brabant en Nederlands en Belgisch Limburg het project Onthaastingsplekken ontwikkelen. De regio maakt dankbaar gebruik van het vele religieuze erfgoed dat in de provincies te vinden is. Ook kerkbesturen en het Bisdom Roermond zijn als projectpartners betrokken.

Bron: www.bisdom-roermond.nl


In de huidige hectische samenleving is er steeds meer behoefte aan bezinning en onthaasten in stilte. Stiltemomenten, die vroeger op een natuurlijke manier een plaats hadden in het leven, worden nu opgezocht en bewust ingebouwd. Naast deze belangstelling voor spiritualiteit is er ook een merkbare toename van de interesse voor het historisch erfgoed. De combinatie van deze beide interesses biedt nieuwe economische kansen in de vorm van ‘stiltetoerisme’.

De grensregio Vlaanderen/Nederland is rijk aan historisch erfgoed zoals kloosters, kerken, abdijen, kapellen en kruisen evenals historische tuinen en landschapsparken, begraafplaatsen en kloosterdomeinen. Deze zijn vaak gelegen in stiltegebieden. Het project wil alle historisch waardevolle onthaastingsplekken in Vlaams Brabant, Belgisch Limburg en Nederlands Limburg in kaart brengen en toegankelijk maken voor het publiek.

De ontwikkeling van een grensoverschrijdend marketingplan ‘Onthaasten en Stilteplekken’ gaat aangeven hoe en op welke wijze de onthaastingsplekken opgenomen kunnen worden in het toeristische aanbod. Naast het ontwikkelen van een website, flyer en brochure is onlangs gestart met het ontwikkelen van drie grensoverschrijdende fiets – en wandelroutes rond de thema’s glasschilderkunst, devotie en kloostertuinen.

In Limburg behoren naast het bisdom Roermond momenteel ook de kerkbesturen van de parochies in Bergen, Ubachsberg, Meerssen, Tienray en Venray, alsmede Bisschoppelijk Centrum Rolduc, de stichting Renovatie Kathedraal Roermond, de stichting Abdijkerk Thorn en ook de Sociëteit van het Goddelijk Woord in Steyl, de Redemptoristen in Wittem en de Passionisten in Munstergeleen tot de projectpartners. Het totaalbudget bedraagt ruim 1,6 miljoen euro (inclusief de Interreg-bijdrage van bijna 8 ton). De looptijd van het project duurt van 1 september jongstleden tot en met 31 augustus 2014.

Wie meer informatie wil over dit project, kan contact opnemen met m.bemelmans@bisdom-roermond.nl.