‘Sommige mensen vinden schildje niet zinvol’
De gemeente Roermond heeft 600 gemeentelijke en rijksmonumenten voorzien van een herkenningsschildje. Een status met voor- en nadelen voor de bewoners.
Gemeente Roermond maakt inhaalslag met herkenningsschildjes op gevels van panden
Bron: Dagblad de Limburger
Door: Hans Straus
In de Charles Ruysstraat en de Robert Regoutstraat in Roermond zijn ongeveer tachtig panden rijksmonument Het gaat om voormalige ambtenarenwoningen die in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen zijn door de architect J. Klaarenbeek. Op het eerste oog niet echt opvallende panden, maar de gevels, trappen en schuifdeuren zijn volgens de rijksdienst voor de monumentenzorg van cultuurhistorische waarde en mogen dus niet veranderd worden zonder toestemming van die dienst.
Eigenaren van die panden, en van andere rijksmonumenten moeten via de gemeente toestemming vragen voor verbouwingen of veranderingen. Na toestemming mag er verbouwd worden, waarna bij de oplevering opnieuw controle volgt. Geen onverdeeld genoegen dus zo’n rijksmonument. Vandaar ook dat het aanbrengen van herkenningsschildjes door de gemeente Roermond bij 700 panden, in de stad, door zo’n vijftig mensen werd geweigerd. „Zij vinden zo’n schildje weinig zinvol. Of ze willen niet dat er vier gaatjes in de gevel worden geboord. De gemeente wil in ieder geval op termijn de panden opnemen in een toeristische wandelroute. Vandaar de schildjes.”
Bewoner Berry Willems van een rijksmonument aan de Charles Ruysstraat vindt het wel best zo’n schildje. „Ik heb er geen moeite mee. De papierwinkel bij een verbouwing is minder prettig. Maar ik heb een en ander nog kunnen verbouwen voordat de monumentale status werd gegeven.” Verwacht Willems veel toeristen? „Niet echt. Hier zijn geen terrassen toch? Of ik zou met een krat bier in de tuin moeten gaan zitten.”