SIKB-jaarcongres

Kennis van bodem, water en archeologie speelt een belangrijke rol bij het opstellen en uitvoeren van integraal omgevingsbeleid. Een krachtige alliantie tussen professionals stimuleert en verbindt de visie- en planvorming op terreinen als ruimtelijke inrichting, water, milieu, infrastructuur en archeologie. De voorbereidingen voor de Omgevingswet geven het momentum om daarmee met nog meer energie aan de slag te gaan. 

Op het SIKB-congres op 21 september 2017 in de Reehorst in Ede krijgt u een kijkje achter de schermen van projecten waarin nieuwe allianties zijn of worden gevormd. Doet u nieuwe ideeën op en wordt u geïnspireerd om ook in uw eigen praktijk bij te dragen aan het smeden van nieuwe samenwerkingsverbanden. En uiteraard is er tijdens het congres ook veel nieuws over de praktische aspecten van ons werk, over nieuwe technieken en de wijzigingen in SIKB-documenten per 1 januari 2018.

Het congres start met bijdragen van Carla Schönknecht, Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, Bodem en Natuur bij Provincie Zeeland en Roelof Bleker, Dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Onder leiding van Boudewijn Goudswaard, The Missing Link erfgoedadvies delen zij ervaringen over de samenwerking met burgers en bedrijven en andere overheden.

Archeologische sessies

In de middagsessies is er weer ruim baan voor actuele kennis uit de archeologische praktijk. Zo laat de gemeente Ede zien hoe het er in de praktijk uitziet wanneer over de grenzen van het eigen vakgebied wordt gekeken bij het maken van hun Omgevingsvisie en leer je meer over hoe de gemeente Haarlem zich klaar maakt als bronhouder van erfgoeddata voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). In deze praktijksessie kom je meer te weten over de nieuwste inzichten bij micromorfologisch onderzoek. Zo blijkt het uit recent onderzoek in Nederland en België een uitermate geschikte informatiebron/methode te zijn bij onderzoek naar vindplaatsvorming, ruimtegebruik, ambachtelijke activiteiten en stedelijke ontwikkeling. Laat je vervolgens informeren over de nieuwste kennis bij materiaalonderzoek en hoe je daar via het PvE zinvolle eisen aan kunt stellen. De eerste ervaringen met het nieuwe Provinciaal Depot Beheersysteem. Hoe werkt het nieuwe Provinciaal Depot Beheer Systeem (PDBS) in de praktijk om de digitale dataset (Pakbon) snel en efficiënt te verwerken?

S E S S I E  1.1 Verbinden kun je leren; archeologie in de Omgevingsvisie
 
Veel gemeenten zetten de eerste stappen op weg naar een integrale Omgevingsvisie. Deze sessie belicht de mogelijkheden voor bescherming van ons archeologisch erfgoed in de Omgevingsvisie en het samenwerken met andere partners in de fysieke leefomgeving daarbij. U krijgt een kijkje in de keuken van Gemeente Ede. Ook wordt op verschillende plaatsen gewerkt aan het begrijpelijk presenteren van archeologische waarden op digitale kaarten. In het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontwikkelt gemeente Haarlem een kernregistratie-GIS-database, om informatie over monumenten, archeologie en ander erfgoed via digitale kaarten te ontsluiten. Ook adviesbureaus werken hieraan. Zij hebben de handen ineengeslagen en zoeken samen met belanghebbende publieke en private partijen naar een goede standaard voor archeologische verwachtingskaarten. In deze sessie gaan zij graag met u in gesprek over wat daarvoor nodig is.
 
Sprekers:

  • Charlotte Peen (gemeente Ede): Archeologie in een integrale gemeentelijke omgevingsvisie
  • Chris Sueur (Buro de Brug, namens de Werkgroep Standaardisering Waardenkaarten): Kaartenmakers slaan de handen ineen; de archeologische waardenkaart klaar voor de Omgevingswet
  • Anja van Zalinge en Karen Schenk (gemeente Haarlem): Hoe Haarlem zich klaar maakt als bronhouder van erfgoeddata voor het DSO

Sessievoorzitter: Boudewijn Goudswaard (The Missing Link, bestuurslid SIKB)

S E S S I E  2.1 Blinde vlekken bij micromorfologisch onderzoek in de archeologie?

In de Nederlandse archeologie wordt micromorfologie vaak toegepast om de ontwikkeling van landschap en bodem te bestuderen. Antropogene sporen of lagen worden echter zelden micromorfologisch onderzocht. Uit de ervaringen die er wel zijn, in Nederland en omringende landen, blijkt dat dit jammer is: Micromorfologie is een uitermate geschikte informatiebron/methode in bijvoorbeeld onderzoek naar taphonomie/vindplaatsvorming, ruimtegebruik, ambachtelijke activiteiten en stedelijke ontwikkeling. In deze workshop presenteren we ervaringen met dergelijke toepassingen. En de deelnemers kunnen hands-on aan het werk met het interpreteren van slijpplaten – maar dan zonder microscoop.

Sprekers: 

  • Hans Huisman (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed): Welke vragen kan je beantwoorden met micro-morfologisch onderzoek?
  • Barbora Wouters (Centre for Urban Network Evolutions, Aarhus University): Micromorfologisch onderzoek in stedelijke contexten (België en Scandinavië)
  • Yannick Devos (Université Libre de Bruxelles): Zwarte lagen; een onvermoede schat aan informatie door micromorfologisch onderzoek 

Sessievoorzitter: Mariëtte de Rooij (BAAC, bestuurslid SIKB)

S E S S I E  3.1 Laat u leiden door de Leidraad; lancering van de nieuwe KNA Leidraad anorganisch vondstmateriaal

De KNA Leidraad Anorganisch Materiaal is een richtlijn voor de behandeling van (bijzondere) vondsten tijdens de opgraving, de beschrijving, de analyse en de rapportage van drie materiaalgroepen uit de late prehistorie (aardewerk, natuursteen en vuursteen). De leidraad dient om de specialistische onderzoeken beter te integreren in het totale archeologische proces. Tevens komen de bij de specifieke onderzoeksvragen behorende onderzoeksstrategieën aan bod waardoor dit ook een leidraad is voor PvE-schrijvers en opgravingsleiders. In deze sessie komen ‘best practices’ aan bod die als voorbeeld hebben gediend in deze leidraad voor goed specialistisch onderzoek, en is er veel ruimte voor vragen en delen van kennis en ervaringen.
 
Sprekers:

  • Rob Houkes (De Litholoog): Kan de leidraad bijdragen aan een goede onderzoeksopdracht? Simone Bloo (BAAC): Werken met de nieuwe leidraad: best practices voor onderzoekers
  • Joep Hendriks (gemeente Nijmegen): De leidraad als hulpmiddel voor de PvE-opsteller

Sessievoorzitter: Esther Wieringa (SIKB)

S E S S I E  3.5 De digitale keten in de archeologie krijgt vorm
  
De afgelopen jaren hebben zowel opgravende partijen als depots, DANS en Archis geïnvesteerd in de implementatie van de ‘Pakbon’ in hun systemen. De digitale uitwisseling via de datastandaard SIKB0102 krijgt inmiddels serieus vorm. Steeds meer opgravende bedrijven hebben hun processen zover gedigitaliseerd dat digitale uitlevering van gegevens de standaard is. Drie provincies hebben het samen initiatief genomen tot de bouw van een Provinciaal Depot Beheer Systeem (PDBS) dat de mogelijkheid biedt om de digitale dataset ‘Pakbon’ direct en efficiënt te verwerken. Dit PDBS is inmiddels in Noord-Brabant operationeel. Andere provincies volgen binnenkort. We nemen u graag mee in de verschillende mogelijkheden en de winst die wordt behaald door goede samenwerking in de digitale keten. Met demo’s van de huidige mogelijkheden en een blik naar de nabije toekomst.
 
Sprekers:

  • Pepijn van de Geer (Archol): De Pakbon klaar voor de toekomst
  • Ronald Louer (Provincie Noord-Brabant): Hoe werkt het provinciaal Depot Beheer systeem? 

Sessievoorzitter: Walter de Koning (SIKB)

Je bent van harte welkom op 21 september in Ede! Via deze link kan je het programmaboekje downloaden en je aanmelden.

 

Bron: SIKB