SIKB Jaarcongres

Het werk in archeologie, bodem en water verandert. Na de economische crisis, waarin de omvang van het werk verminderde, staan we nu aan het begin van grote veranderingen in de aard van het werk.

Locatiegericht werken maakt plaats voor een gebiedsgerichte aanpak. In 2020 heeft de Omgevingswet zijn intrede gedaan en staat ons werk in een bredere context: afwegingen over bodem, water en archeologie komen steeds meer tot stand vanuit multidisciplinaire afwegingen bij inrichting en beheer van de leefomgeving. Niet alleen multidisciplinair, maar ook digitaal: digitale informatie-uitwisseling en ruimtelijke analyse op grotere schaalniveaus en van verschillende soorten informatie spelen een cruciale rol. Dit vraagt om nieuwe onderzoeksstrategieën. Het vraagt ook om nieuwe manieren om vanuit bodem, water en archeologie kennis en informatie aan te dragen die keuzes in de leefomgeving faciliteren. 

Klaar voor de toekomst?

Wat betekent die multidisciplinaire en digitale toekomst voor jou als water- of bodemdeskundige of archeoloog? Is er straks minder of ander werk? Hoe ziet dat werk er uit en sluit je eigen kennis nog wel aan op de vragen van de toekomst? Hoe zorgen we er dat we jonge mensen blijven trekken en werkgevers interessant voor hun mensen blijven? En welke methoden en technieken maken onze sector klaar voor die multidisciplinaire en digitale toekomst? 
Deze vragen staan centraal op het SIKB-congres op 29 september 2016.

Het congres start met bijdragen van Annemieke Nijhof, algemeen directeur Tauw Nederland, en Jos Bazelmans, senior adviseur Kennis bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Zij delen hun visie op de belangrijke trends in onze vakgebieden, en de manier waarop de sector en hun eigen organisaties zich daar op voorbereiden. Daarna volgen drie ronden met parallelsessies waar het werk van de toekomst verder wordt verkend voor bodem, water en archeologie, de vakgebieden waarbinnen SIKB actief is.

Impact van de omgevingsbesluiten

Van ambitie naar daad… In de eerste ronde staat de praktische vertaling van de omgevingsbesluiten naar de praktijk van bodem, water en archeologie centraal. Wat is de impact van voorgestelde veranderingen en welke koers vraagt dat vanuit onze werkvelden? Welk instrumentarium en welke kennis zijn hiervoor nodig, zowel aan de kant van uitvoerende bedrijven en als van de bevoegde gezagen? 

Praktijkdemonstraties en specialismen

In de tweede ronde ligt de focus op praktijkdemonstraties en specialismen die ons werk zo interessant en veelzijdig maken. Maak kennis met de kansen van innovatieve technieken, zoals drones, geo-radar en nieuwe technieken voor waterdieptemetingen. Ook de ins en outs van asbestherkenning in bodem en waterbodem worden gedemonstreerd, net als de nieuwe GIS-tool voor risico-gericht bodemtoezicht door de bevoegde gezagen. Laat je informeren over het dilemma tussen groene energie (bio-brandstoffen) en bodembescherming, en maak daarbij kennis met de DNA-test. Of ontdek hoe de nieuwe Leidraad Archeobotanie je helpt bij onderzoek naar het wel en wee van mensen in het verleden.

Actuele ontwikkelingen

In de laatste ronde parallelsessies wordt ingegaan op actuele ontwikkelingen in de SIKB-richtlijnen: de nieuwe  BRL 4000 voor archeologie, de modernisering van de BRL 9335 voor grond en een nieuw initiatief voor sleufloze technieken. Ook wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden geïllustreerd hoe  informatie wordt ingezet bij inrichting en beheer van het stedelijk gebied en bij het waterbodembeheer. In een sessie, georganiseerd door Jong Strong, gaan we het gesprek aan over slimme inzet van jonge mensen in ons werkveld.

Archeologie

Locatiegericht werken maakt plaats voor een gebiedsgerichte aanpak. In 2020 heeft de Omgevingswet zijn intrede gedaan en staat ons werk in een bredere context: afwegingen over bodem, water en archeologie komen steeds meer tot stand vanuit multidisciplinaire afwegingen bij inrichting en beheer van de leefomgeving.

Niet alleen multidisciplinair, maar ook digitaal: digitale informatie-uitwisseling en ruimtelijke analyse op grotere schaalniveaus en van verschillende soorten informatie spelen een cruciale rol. Dit vraagt om nieuwe onderzoeksstrategieën. Het vraagt ook om nieuwe manieren om vanuit bodem, water en archeologie kennis en informatie aan te dragen die keuzes in de leefomgeving faciliteren.

Als vanouds zijn er ook sessies Archeologie. Daarin kom je dit jaar meer te weten over wat goed archeobotanisch onderzoek is, hoe je je kunt voorbereiden op de Omgevingswet en organiseren we een goed gesprek tussen een auditor en archeoloog die zich voorbereiden op de certificering en het register.

Klik op het programmaboekje voor meer informatie.
Voor aanmelden, klik hier!

Bron: SIKB