Schutterijmuseum naar kerk Steyl
Door brand verwoest provinciaal museum krijgt onderdak in aan eredienst onttrokken St. Rochuskerk in Steyl
Bron: Dagblad de Limburger
Door: Peter Janssen
STEYL – Het Limburgs Schutterij Museum heeft weer onderdak. Na een brand in 2008, waarin een deel van de collectie en de ruimte in het klooster St. Gregor verloren gingen, komt het museum in de Rochuskerk in Steyl.
„De kogel is door de kerk”, grapte Henk Vossen gisteren. De bestuursvoorzitter van het Schutterijmuseum toonde zich zeer verheugd over het nieuwe onderkomen. „Vooral dat we in Steyl blijven. Dat was onze grootste wens. Hier liggen onze roots.”
De Rochuskerk heeft Sint-Sebastianus als tweede patroonheilige. Voor het museum een mooie bijkomstigheid, want Sebastianus is de schuttersheilige bij uitstek.
De St. Rochuskerk in Steyl is afgelopen zaterdag officieel aan de eredienst onttrokken, een gevolg van teruglopend kerkbezoek. Het bestuur van het museum voert al sinds eind vorig jaar onderhandelingen met het kerkbestuur over het onderbrengen van het museum in de kerk. De juridische constructie is nog niet rond. „Waarschijnlijk wordt het erfpacht”, zegt Piet Visschers van het kerkbestuur. „Dat houdt in dat het Limburgs Schutterij Museum ozb en onderhoud betaalt.”
De neogotische kerk met haar hoge toren zal worden aangepast om haar geschikt te maken als museum. Dat wordt geen erg grondige verbouwing. De kerk is beschermd. Enerzijds om een aantal waardevolle beelden in het interieur, anderzijds omdat ze een belangrijk baken is in het beschermde dorpsgezicht van Steyl. Er komen wel tussenmuren omdat het museum maar de halve ruimte gaat gebruiken. De kerk krijgt een multifunctionele ruimte, waarin andere activiteiten kunnen plaatsvinden.
Vossen: „We zijn nog niet klaar met onze exploitatie.We zijn in onderhandeling met partners. We denken met onder meer vergaderingen en conferenties geld te kunnen verdienen.” Het museum verloor bij de brand kostbare en onvervangbare stukken. Maar het grootste deel van de collectie bleef behouden. Ook zijn er inmiddels schenkingen en legaten geweest, zegt conservator Luc Wolters. Wanneer het museum opengaat voor het publiek is nog niet bekend. Waarschijnlijk medio volgend jaar.