Romeins Rimburg komt op spectaculaire wijze weer tot leven

Spectaculum Romanum 
Op zaterdag 16 en zondag 17 augustus 2008 tussen 10 en 17 uur kunt u leven tussen de Romeinen en de Kelten in Rimburg, een wijk van Landgraaf en Übach-Palenberg langs de Worm. Handwerkslieden, handelaren, priester, dokter, soldaten, ruiters en gladiatoren bieden archeologie om naar te kijken, aan te raken en uit te proberen. Kortom met alle zintuigen kunt u kennis maken met het Romeinse en Keltische leven in een baandorp.


Doel van het weekend
Uit opgravingen bleek dat er in Rimburg een baandorp met een brug over de Worm door de Romeinen was aangelegd. Daarom is Rimburg bij uitstek de plek om de bezoeker op basis van edutainment, een combinatie van entertainment en educatie, kennis te laten maken met de vele facetten van dat rijke Romeinse leven.

Programma
Het Romeinse weekend zal de tijd van de Romeinen en Kelten doen herleven. Dit gebeurt door een groot aantal handwerkslieden, handelaren in verschillende gebruiksvoorwerpen, maar ook priester, dokter, bakker, soldaten, ruiters en gladiatoren. Wie iets over mode in de klassieke oudheid wil weten, komt net zo goed aan zijn of haar trekken als de vrienden van paarden, het leger of de gladiatoren.

Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. Langs de weg staan gaarkeukens en wordt brood gebakken, terwijl de soldaten zich opmaken voor een mars of parade. Ruiters en gladiatoren zorgen ondertussen voor een waar spektakel stuk dat zijn weerga niet kent.

Handelaren en handwerklieden
De bevolking van een Romeins baandorp bestond voornamelijk uit handwerklieden en handelaren. Op de markt kan men verschillende handwerkslieden op hun vingers kijken tijdens hun specialiteit: leer bewerken, koken, maken van kettingpantsers etc. In enkele gevallen kan men ook zelf een poging wagen.
Diverse handelaren bieden op de markt hun waren en hun kennis aan zoals glaswerk, mantelspelden, olielampjes, lederwaren, wastafeltjes, sieraden, spelletjes, houten zwaarden en dolken et cetera. Dé plek voor een souvenir uit Romeins Rimburg. Natuurlijk wordt er ook eten en drinken naar Romeins recept verkocht zoals honingwijn, kruidenwijn, kruidenbroodjes en eenvoudige “tussendoortjes”. De gaarkeuken en de warme bakker staan voor u klaar. En niet duur!

Het Romeinse leger
Verschillende grote en kleine groepen soldaten slaan hun tenten op in Rimburg. In hun marskamp presenteren ze het leven en werken van de legioenen langs de grens van het grote Romeinse rijk. Een paar keer per dag demonstreren ze hun sterkte en als de legioensoldaten hun schildpadopstelling demonstreren of een aanval uitvoeren kan men beter uit de weg gaan.

Aan de rand van het kamp kan men kijken naar het schieten met de katapult of men kan zelf met pijl en boog een schot in de roos wagen. Een Romeinse boogschutter geeft uitleg.

Een bijzonder hoogtepunt vormt het optreden van de statige Romeinse ruiters, de Timetrotter. Uitgedost in hun paradekledij laten zij in een adembenemende show zien waartoe Romeinse ruiters met paard en wapens in staat waren. Raak onder indruk van het gevecht tussen ruiter en paard met de legioensoldaten. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Gladiatoren
Gelukkig zijn de tijden van de gruwelijke man tegen man gevechten in de arena voorbij. In de Romeinse tijd golden deze gevechten als sport. Op zaterdag en zondag wordt in de campus twee keer per dag het spektakelstuk van het weekend opgevoerd: gladiatorengevechten door de uit tien leden bestaande Familia Gladiatoria Pannonica uit Hongarije. «Ave imperator! Morituri te salutant», Gegroet keizer, zij die sterven groeten u. Dit waren de laatste woorden van de dappere vechtersbazen, voordat ze aan een heldhaftig gevecht op leven en dood begonnen. De gevechten verliepen volgens strenge regels. Dit willen wij u ook laten zien, zonder dat we spektakel uit het oog verliezen en kunnen de gladiatoren met wat blauwe plekken de arena levend en wel verlaten.

Antieke sagen en mythen voor de moderne mens
De groep Corbvlo vertelt spannende verhalen over klassieke helden en laat u kennis maken met de huwelijksrituelen en wijden u in in de rituelen van de god Mithras.

Bekijk de uitgebreide informatiefolder. Zie ook het artikel elders op de website.