Rijke geschiedenis Nederlands-Belgische groeve De Keel vastgelegd
Eén van grotere onderaardse kalksteengroeven centraal in boek en maquette Op vrijdag 19 november 2010 om 15.00 uur wordt in het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond de 160 pagina’s tellende publicatie Over groeve De Keel. De boven- en ondergrondse geschiedenis van een kalksteengroeve en haar omgeving. gepresenteerd. Tevens vindt daarmee de feestelijke afsluiting plaats van de expositie rondom een 9 m2 grote, uit meerdere etages bestaande maquette van groeve De Keel en kleinere maquettes van de groeven Mathus en de Kleine Keel. Deze zijn nog t/m 19 november te bezichtigen in het Huis voor de Kunsten Limburg op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Groeve De Keel is met 6.5 km ganglengte een van de grotere onderaardse kalksteengroeven, gelegen aan het Albertkanaal op de grens van Maastricht en Riemst. De bij het Huis voor de Kunsten Limburg aangesloten Stichting Ondergrondse Werken heeft hier jarenlang onderzoek verricht naar onder andere de ontstaansgeschiedenis, de diverse methoden voor het winnen van mergel en de functies van de groeve door de tijd heen. In de publicatie wordt hier met veel oog voor leuke en interessante details over verteld. Aan bod komen bijvoorbeeld de verschillende delen van de groeve en hun eigenaren, het dierenleven, de bewoners boven de groeve, het gebruik van de groeve tijdens oorlogen en voor de champignonkweek, maar bijvoorbeeld ook voor illegale houseparty’s, en het huidige gebruik als natuurreservaat voor hoofdzakelijk vleermuizen. Dit alles is rijkelijk geïllustreerd met foto’s, kaarten en tekeningen. Hoofdauteur is Luck Walschot, voorzitter van Stichting Ondergrondse Werken. Verder zijn er bijdragen van Rudi Dortangs en Jens Köster. Marion Zijlema (Huis voor de Kunsten Limburg) heeft de eindredactie verzorgd. De publicatie is te koop voor 29,95 euro (excl. verzendkosten) en kan gekocht worden tijdens de presentatie op 19 november of door een e-mail te sturen naar sow@home.nl. De presentatie is gratis en voor iedereen toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het Huis voor de Kunsten Limburg is gevestigd aan de Kapellerlaan 36 in Roermond.
Stichting Ondergrondse Werken (SOW) zet zich in voor het behoud van de karakteristieke verschijningsvorm van de ondergrondse bouwwerken in Limburg. Daarbij gaat het in het bijzonder om groeven en ijskelders in relatie tot hun omgeving. De stichting voert onder andere inventarisaties uit in groeven door heel Limburg en fungeert als documentatiecentrum met onder andere 2.000 prentbriefkaarten van groeven en ingangen, 10.000 foto’s gemaakt tijdens inventarisaties, meer dan duizend (digitale) plattegronden, zo’n 300 historische boeken en publicaties die verband houden met groeven en duizenden artikelen en krantenknipsels gecatalogiseerd per groeve.
Kijk voor meer informatie ook op www.hklimburg.nl/ondergrondsewerken.