Restanten van mottekasteel in Eijsden gevonden

EIJSDEN – In Eijsden zijn de resten gevonden van een middeleeuws mottekasteel uit de elfde of twaalfde eeuw. In de dertiende eeuw raakte het in verval. Op deze plek zijn nu ook de fundamenten van Huize Bakvliet uit de zeventiende eeuw aangetroffen.

Vondst bij graafwerk nieuwbouw in Eijsden


Bron: Dagblad de Limburger
Door onze verslaggever



De restanten kwamen aan het licht bij graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw van zorgcentrum De Bron. Het betreft de achtste motteheuvel die in Zuid-Limburg is teruggevonden.
Een mottekasteel is een vroeg middeleeuws burchttype dat meestal in hout werd opgetrokken. Het hoofdkenmerk was dat het stond op een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Het mottekasteel zelf bestond veelal uit een een torenvormig gebouw. Heden ten dage resteert vaak slechts de heuvel.
De afmetingen van de motteheuvel varieerde gemiddeld tussen 20 en 100 diameter; de hoogte kon tussen drie en twintig meter bedragen. De aarde voor de heuvel werd dikwijls verkregen door een gracht rond het bouwwerk uit te graven.
Op de westflank van de Sint-Pietersberg bij Maastricht ligt de Tombe, een restant van een laatmiddeleeuwse motte aan de rand van het ENCI-bos. Van oorsprong stond bovenop de berg een kasteel. In Zuid-Limburg zijn verder nog motteheuvels ontdekt in Gulpen (Gracht Burggraaf), Heerlen (Ten Esschen), Wijnandsrade, Schinnen en Guttecoven. De bekendste motte is kasteel Limbricht, al dateert het huidige kasteel uit de zeventiende eeuw.
Woningstichting Servatius, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van De Bron, laat weten dat het archeologisch onderzoek momenteel wordt afgerond. “De nieuwbouw start waarschijnlijk eind maart. Dan zijn de resten in kaart gebracht. Zaterdag zijn er rondleidingen over het bouwterrein in Eijsden.