Religieuzen willen vinger in de pap bij afstoten kloosters

Presentatie boek “Kloosters als religieus erfgoed. Bouwstenen voor een te voeren beleid ” op 7 april 2008

Nederland telt zo’n 700 kloostergebouwen – kloosterkerken en -kapellen niet meegerekend – waarvan er nog ongeveer 150 een religieuze functie hebben. Veel van deze gebouwen zijn beeldbepalend in hun omgeving. Ze zijn ontworpen om de spirituele tradities van de verschillende kloostergemeenschappen zichtbaar te maken. Veel kloostergebouwen belichamen de waarden van de religieuzen die het bewoonden.
De meeste religieuze instituten in Nederland zien hun ledental al jaren krimpen. Verschillende instituten zien onder ogen dat ze binnenkort niet meer levensvatbaar zijn. Toch willen zij het religieuze erfgoed in al zijn verscheidenheid voor de toekomst, de kerk en de samenleving veiligstellen. Ze willen hun gebouwen afstoten voor de hoogste waarde – en dan niet in financiële zin. Ze willen vooral de waarde van hun erfgoed doorgeven.
 
Met een nieuw boek en een stappenplan helpt de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) haar leden om zo lang mogelijk invloed te blijven uitoefenen op de herbestemming van het religieuze erfgoed. Het boek Kloosters als religieus erfgoed. Bouwstenen voor een te voeren beleid wordt gepresenteerd op 7 april in Priorij Emmaus te Maarssen. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de voorzitter van het Jaar van het Religieus Erfgoed, de heer Mr. W.M.N. (Wim) Eggenkamp, oud-directeur Stadsherstel Amsterdam. De publicatie is een van de vele initiatieven die bijdragen aan het doel van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed: toekomst bieden aan religieuze gebouwen.

Stappenplan
Het afstoten en herbestemmen van kloostergebouwen is een complexe zaak. Daarom publiceert de KNR een boekje en een stappenplan voor haar leden, om het denkproces te structureren en te sturen. Omdat het vaak om bijzondere gebouwen gaat, wordt soms te snel voor sloop gekozen. J.A. Hendrikx, de auteur van het boekje, maakt duidelijk hoe fijn de grens is tussen het ideële en het haalbare resultaat van de herbestemming van kloosters.

2008 Jaar van het Religieus Erfgoed
2008 Jaar van het Religieus Erfgoed heeft als doel de belangstelling voor en de kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten en een duurzame toekomst ervan te bevorderen. Aanleiding vormt het feit dat Nederlands ongekend rijke religieus erfgoed (dat varieert van kerken, synagogen, kloosters en kapellen tot abdijen, moskeeën en begraafplaatsen) door ontkerkelijking onder zware druk staat.

Programma
10.30 uur: ontvangst met koffie en thee
11.00 uur: welkomstwoord door pater M. Timmermans
11.15 uur: inleiding door Mgr Ph. Bär osb
11.45 uur: muzikaal intermezzo
12.00 uur: uitreiking eerste exemplaar “Kloosters als religieus erfgoed”
12.30 uur: lunch en gelegenheid elkaar te ontmoeten
14.00 uur: einde

Publiciteit
Meer informatie is te verkrijgen bij Will van de Ven, KNR afdeling communicatie, of bij Rogier Moulen Janssen.

KNR, Postbus 111, 5201 AC ‘s-Hertogenbosch
Telefoon: 073 – 6921321 / Telefax: 073 – 6921322 / E-mail: communicatie@knr.nl
www.knr.nl / www.religieuzen.nl / www.openkloosterdag.nl

Het boek Kloosters als religieus erfgoed is uitgegeven door Uitgeverij Matrijs. ISBN 978-90-5345-357-5.
www.matrijs.com