Reactie op: Harry Raeven: ik laat de boel gewoon in elkaar storten (20/5)
Baco
Het artikel over een deel van het Baco-complex roept twee vragen op: 1. hoe kan het dat de Rijksdienst Monumentenzorg – tegenwoordig de Rijksdienst Cultureel Erfgoed – de ene keer het gebouw tot rijksmonument wil verklaren en de andere keer niet? 2. Hoe kan het dat dit gebouw van rond 1870 nu op instorten staat? In het verleden is door de gemeente Roermond een sloopvergunning verleend voor het deel van het Baco-complex dat aan de Veeladingstraat 7 lag. Daar is later een appartementencomplex gebouwd.
Blijkbaar is toen niet duidelijk geweest wat precies onder Veeladingstraat 7 viel, want ook de zeer waardevolle gietijzeren constructie uit het aangrenzende pand met het zadeldak is toen gesloopt. In het boek ‘Industrieel Erfgoed in Limburg’ van Starmans & Daru uit 1990 kunt u lezen hoe deze illegaal gesloopte constructie werd beoordeeld: „De constructie in het Baco-gebouw is één van de rijkste gietijzeren constructies in de Limburgse fabrieksgebouwen en derhalve van uitzonderlijk groot belang”.
Nadat de constructie was gesloopt heeft de eigenaar bezwaar gemaakt tegen de aanwijzing tot rijksmonument. Toen ook de rijksdienst vaststelde dat de constructie was gesloopt, trok de rijksdienst de aanwijzing uiteraard in. Dat na verloop van tijd ook het zadeldak instortte viel te verwachten. Kortom niet alleen de gemeente is in deze zaak iets te verwijten, maar vooral de eigenaar valt het onverantwoord omgaan met een monument te verwijten.
Lucien Jansen, Roermond (secretaris Stichting Ruimte)