Oral History als methode bij onderzoek naar het erfgoed uit de Koude Oorlog

Op dinsdag 22 maart vindt van 14:00 tot 16:30 uur het online Platform Militair Erfgoed plaats. De middag staat in het teken van het erfgoed uit de Koude Oorlog, waarbij we ingaan op het gebruik van Oral History als onderzoeksmethode naar de omgang met dit erfgoed.

Erfgoed uit de Koude Oorlog is doorgaans wat minder aaibaar. Een geheimzinnige noodzetel spreekt nog wel tot de verbeelding maar een mobilisatiecomplex (MOB-complex) is voor velen toch niet meer dan een terrein met opstallen. Toch wordt ook een MOB-complex interessant wanneer de verhalen van oudgedienden en ooggetuigen worden opgetekend en verbonden worden met het complex. Dat geldt natuurlijk ook voor gebouwen, infrastructuur, collecties, landschap en archeologie.

Oral History is een onderzoeksmethode die daarbij kan helpen. Maar niet zonder meer. Er zijn veel kansen, maar ook valkuilen. De presentaties tijdens dit platform maken dat duidelijk. Alle sprekers zijn het eens over twee dingen: dat de verhalen van ooggetuigen snel moeten worden opgetekend; en dat deze persoonlijke verhalen onmisbaar zijn voor een goede duiding van de functionele samenhang van de in Nederland opgezette militaire en civiele infrastructuur.

Dit webinar wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Menno van Coehoorn.

Programma en meer informatie

Direct inschrijven

Bron: Programmacommissie Platform Militair Erfgoed