Open die kerkdeur! Begin met een kiertje
Op vrijdagmiddag 24 november in Utrecht vindt het symposium 'Open die kerkdeur! Begin met een kiertje' plaats. Bent u betrokken bij leegstand en het invullen van nieuwe bestemmingen voor uw kerkgebouw of klooster? Dan is dit symposium een mooie gelegenheid om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Er komen vertegenwoordigers van alle kerkgenootschappen en zoals Jaap Zomerplaag, bestuurslid Stichting Synagoge Meerssen zegt: "Open Kerken en Kloosters heeft ons een nieuwe stip op de horizon gegeven: de nachtmerrie om het gebouw in stand te houden is omgevormd tot een droom met ambities".
Project Open Kerken en Kloosters
Weet u hoe u meer bezoekers in uw kerk kunt krijgen? Nieuwe bezoekers zijn immers cruciaal voor het behoud en voortbestaan van ons religieus erfgoed. Als gebedshuis, of in nieuw gebruik. Kerken in Delft, Elst, Rotterdam en Wilp, kloosters in Megen en de synagoge van Meerssen deden daarom mee aan het project Open Kerken en Kloosters. Dit project ondersteunde een zestal ambitieuze kerkeigenaren en -beheerders die hun kerk of klooster op een onderscheidende manier voor een groter en breder publiek open willen stellen. De deelnemers werden gekoppeld aan experts die hen hielpen met hun opgave. Meestal succesvol; altijd leerzaam. Op vrijdag 24 november wordt het project officieel afgesloten met een gevarieerd en interactief symposium waar de deelnemers hun ervaring met u delen en lessen en adviezen voor de toekomst geven.
Toekomstgericht
Tijdens het symposium vertellen de deelnemers van Open Kerken en Kloosters over hun lessen en ervaringen: partijen die net de eerste schreden gezet hebben naar meer openstelling. Maar u krijgt ook een kijk in de keuken van kerken die zich al veel langer open stellen. Tenslotte maakt u kennis met een aantal nieuwe initiatieven en benaderingswijzen. We gaan zelfs de grens over: hoe doet men het in Vlaanderen? Het Open Kerken project is daar zeer succesvol en blijkt een exportproduct. De pauze van het symposium biedt u de kans om uw benen te strekken, maar ook om met de sprekers te speeddaten over uw eigen opgaven. We sluiten af met een blik in de nabije toekomst en de kansen die daar liggen.
Het project Open Kerken en Kloosters werd in het kader van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontwikkeld in samenwerking met VSBfonds en Museum Catharijneconvent.
Aanmelden en locatie
U kunt de bijeenkomst gratis bijwonen maar het is wel noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dat kan met dit aanmeldformulier hier. Het symposium vindt plaats in de St. Josephkerk, Draaiweg 44 in Utrecht. Op de website van de St. Josephkerk staat een routebeschrijving en parkeermogelijkheden.
Programma
12:00 Inloop met broodjes
13:00 Welkom door dagvoorzitter Mirjam Blott & korte kennismaking met de St. Josephkerk
13.10 Introductie op de opgave van Open Kerken aan de hand van een gesprek met de initiatiefnemers van Open Kerken en Kloosters: Maarten Mesman van het VSB-fonds, Kris van Veen namens Museum Catharijneconvent -ook initiatiefnemer van Het Grootste Museum van Nederland- en Frank Strolenberg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
13.30 Bekend & toch keihard werken
Ook kerken die bekend zijn, zoals de Grote Kerk van Naarden met o.a. haar Bach-uitvoeringen die jaarlijks door het Kabinet bezocht worden, of de kerken van Stadsherstel die midden in Amsterdam liggen, moeten hard werken om hun exploitatie rond te krijgen.
Emmy Schouten, hoofd afdeling Exploitatie Bijzondere Ruimten bij Stadsherstel Amsterdam & Marlo Reeders, directeur Grote Kerk Naarden geven u een kijk in de keuken.
14.00 Open kerkendagen in België
Katlijn Vanhulle organiseerde al tien edities van de Open Kerkendagen in België, en heeft ambities richting Luxemburg en Frankrijk.
14.15 Open Kerken en Kloosters
Mirjam Blott gaat in gesprek met verschillende deelnemers & experts over hun ervaringen, waaronder Maarten Mevis, Ontwerpbureau Kinkorn over de kerken in Elst en Meerssen.
15:00 Pauze met koffie en thee: mogelijkheid tot speeddates met de sprekers
15.45 Nieuwe perspectieven op ander gebruik
Edna Zwerver over Skeltemania in Schettens: voorstellingen over en in een Friese kerk in het kader van LeeuwardenCulturele Hoofdstad 2018.
Lilian Grootswagers, Brabantse Hoeder: Ranke Torenspitsen, Open Kerkendag Brabant en de vlog in de kerk.
Plannen NBTC voor internationale presentatie van Religieus Erfgoed, Conrad van Tiggelen, directeur Marketing
Presentatie digitale publicatie publieksbereik bij kerken, inclusief tool-kit voor het betrekken van jongeren bij het behoud van kerken
16:50 Afsluiting met korte toelichting op het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 & NightLight, door Frank Strolenberg
17:00 Borrel
18:00 Einde