Nieuwe toekomst voor vervallen Kranenbreukershuis

Op 23 september heeft Venlo het Kranenbreukershuis overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. Deze erfgoedorganisatie gaat de restauratie en herbestemming van het historische pand uitvoeren. Het monument wordt zorgvuldig hersteld met ruimte voor wonen en een publieke functie die verwijst naar het bijzondere verleden van het pand.

Bron: http://cultuurhistorie.venlo.nl/nieuw-leven-kranenbreukershuis.htm


Het Kranenbreukershuis stamt uit 1767 en is de oudst bewaard gebleven ambachtelijke werkplaats van Tegelen. Het pand, achtereenvolgens gebruikt als brouwerij, pottenbakkerij en tabaksfabriek, behoort tot het belangrijkste erfgoed van de gemeente Venlo.

Het rijksmonument verkeert al jaren in een zeer slechte bouwkundige staat. Eind 2009 heeft de gemeente het monument aangekocht en de meest noodzakelijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd om te voorkomen dat het gebouw zou instorten.

Wethouder Jos Teeuwen (monumenten en archeologie) is blij met de herontwikkeling van het Kranenbreukershuis: ‘Het heeft even geduurd voordat er een geschikte partij gevonden is voor de restauratie en herontwikkeling van het Kranenbreukershuis. Bij Hendrick de Keyser komt dit waardevolle rijksmonument in goede en professionele handen, wat ons optimale garanties geeft voor de toekomst van dit belangrijke monument voor Tegelen’.

Toepasselijke herbestemming
Voor de herbestemming wordt vooralsnog uitgegaan van woningen en een publieke functie. Wat precies de publieke functie is die in het Kranenbreukerhuis komt, is nog niet definitief bekend. Er wordt momenteel een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de mogelijkheid om het tabaksverleden van het pand nieuw leven in te blazen. Dit komt overeen met de gebruiksgeschiedenis van het Kranenbreukershuis.

Het pand werd door de laatste eigenaar van 1877 tot kort na de Tweede Wereldoorlog geëxploiteerd als tabaksfabriek en sigarenmakerij. De Tegelse sigarenindustrie behoorde in de 19e en begin van de 20e eeuw samen met de kleiwarenfabrieken en de ijzergieterijen tot de belangrijkste pijlers van de lokale economie.


Start najaar 2011
Restauratie en herbestemming van het Kranenbreukershuis gaan zo’n 9 ton kosten. Het Rijk heeft een subsidie van 3,5 ton toegekend voor de restauratie. Provincie Limburg en de gemeente Venlo dragen elk € 75.000,= bij in het project. Het overige deel neemt Hendrick de Keyser voor zijn rekening, daarbij gesteund door de BankGiroloterij. Nog dit najaar wordt gestart met de werkzaamheden.

Vereniging Hendrick de Keyser
De landelijke vereniging ‘Hendrick de Keyser’ is een organisatie die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren.

Gebouwen die door ‘Hendrick de Keyser’ onder de hoede worden genomen voldoen aan strenge eisen. Het moeten sprekende voorbeelden zijn van de architectuur of de wooncultuur van een bepaalde periode.

De geschiedenis moet niet alleen van buiten afleesbaar zijn, maar ook van binnen. Veel aandacht gaat daarom uit naar de bouwhistorische constructies en de kwaliteit van het interieur. Uitgangspunt is dat de oorspronkelijke functie van het gebouw afleesbaar blijft.

De collectie van de vereniging omvat inmiddels 386 panden, waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 93 gemeenten in heel Nederland. ‘Hendrick de Keyser’ organiseert voor haar leden open dagen, excursies en rondleidingen.

In Venlo heeft de vereniging een aantal panden in bezit, waaronder het middeleeuwse Romerhuis aan de Kwartelenmarkt en het 16e-eeuwse Huis Schreurs aan de Grote Kerkstraat.

Links