Nieuwe opleiding Erfgoed en Ruimte aan Hogeschool Utrecht
Na het volgen van deze opleiding bent u volledig op de hoogte van alle facetten die van belang zijn bij het inbedden van cultureel erfgoed in de ruimtelijke ontwikkelingen: van bouwtechnieken, bouw- en cultuurhistorie tot ruimtelijke planvorming en wet- en regelgeving. Met deze leergang verdiept u uw bestaande kennis, waardoor u zichzelf nog meer als allrounder kwalificeert. Inhoudelijk bestaat de leergang uit zes onderdelen: historie & geografie; monument en omgeving; beleid, regelgeving en financiën; cultuurhistorische waarden, ruimte voor erfgoed; ontwikkelingen.
Bron: www.cursussen.hu.nl
- samenwerking in cultuurhistorie en ruimtelijke ontwikkeling
- gebiedsgerichte aanpak en herbestemming
- interdisciplinair en actueel
Voor wie?
Bent u functionaris bij een gemeente, woningcorporatie of ingenieursbureau, dan wel werkzaam bij een architecten- of stedenbouwkundig adviesbureau? Heeft u in uw positie te maken met monumentenzorg of ruimtelijke planvorming of bent u betrokken bij ontwikkelingen in gebieden met erfgoed? Dan biedt deze opleiding u dé kans om in uw werkomgeving een brug te slaan tussen cultureel erfgoed en ruimtelijke ontwikkelingen, met mogelijk nieuwe carrièreperspectieven op het snijvlak van deze beleidsterreinen. U heeft toegang tot deze leergang, indien u een relevante technische vooropleiding heeft op hbo-niveau, liefst aangevuld met minimaal 2 jaar werkervaring in monumentenzorg, ruimtelijke ordening of planologie.
Wat leert u?
In deze opleiding verwerft u meer inzicht in de waarde van cultureel erfgoed, de mogelijkheden om erfgoed in te passen in plannen voor ruimtelijke ontwikkelingen en in de rol en positie van daarbij betrokken partijen. U bent in staat uw organisatie te adviseren en plannen op dit gebied te formuleren en te implementeren. U kent de cultuurhistorische waarde van monumenten en landschappen en weet deze waarden in ruimtelijke plannen te toetsen. U weet adequaat in te spelen op actuele wet- en regelgeving, modernisering monumentenzorg en de nieuwste herbestemmingsopgaven, en geeft hiermee een belangrijke impuls aan de optimalisering van de leefkwaliteit.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- architectuurgeschiedenis
- modernisering monumentenzorg
- cultuurlandschap en historische geografie
- wet- en regelgeving (o.a. nieuwe WRO en WABO
- gebiedsgerichte monumentenzorg, welstand en beeldkwaliteit
- erfgoed & ontwerp en bestemmingsplannen
- financiële (on)mogelijkheden
- krachtenveld van partijen binnen de monumentenzorg
Praktische insteek
Het programma kent een grote praktijkcomponent. Zo worden bij de eerste drie thema’s individuele schriftelijke opdrachten uitgevoerd, waarbij de cursisten cases uit hun eigen beroepspraktijk kunnen inbrengen. In het tweede deel van de cursus werken de deelnemers in multidisciplinaire groepjes van vier personen samen aan een gezamenlijk product: een gebiedsvisie. Deze visie over een onderwerp uit de beroepspraktijk wordt vervolgens gepresenteerd aan de betrokken werkorganisatie.
Diplomering
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Stichting Post-hbo Nederland. Bij voldoende studieresultaat ontvangt u een diploma van de stichting.
Verder leren?
Als vervolg zou u kunnen denken aan de Master of Urban & Area Development (MUAD) bij Hogeschool Utrecht of de Master Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Cursus op maat
Voor een in-companytraining kunt u contact opnemen met de studieadviseur Bouw en Omgeving.
Meer informatie
www.cvnt.nl/erfgoedenruimte