Nieuwe molengidsen!

Zaterdag 2 juni jl. was het zover: zeven kandidaten van de opleiding tot molengids van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en de Molenstichting Limburg deden examen. Onder een heldere hemel voltooiden zij hun proeve van bekwaamheid. Een spannende gebeurtenis met een perfect resultaat: de kandidaten wisten de examinatoren te overtuigen van hun opgedane molenkennis en slaagden alle zeven! Daarmee mogen ze officieel aan de slag als molengids. “Drie maanden geleden wist ik nauwelijks iets van molens en nu, nu kan ik een mooi verhaal vertellen aan molenbezoekers”, aldus een van de deelnemers.

De nieuwe gidsen hebben negen lessen van twee en een half uur gehad: vijf theorielessen en vier praktijklessen op onder andere de Auroramolen in Baexem, de Hompesche Molen in Stevensweert, de Molen van Verbeek in Sint Odiliënberg en de Leumolen in Nunhem. Hierbij kwamen onderwerpen aan bod als techniek, veiligheid en educatie. Ook werd achtergrondkennis over molens, in het bijzonder de Limburgse molens, gepresenteerd.

Vrijwilligers houden molenerfgoed levendig

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg  en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar en een verkorte opleiding tot molengids. Iedere wind- en watermolen heeft immers ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden.

Bron: Molen Stichting Limburg