Naar een Planologisch Erfgoed Regime (PER©) in De Bergen te Eindhoven

Het eerste bestemmingsplan nieuwe stijl met Res nova’s planologisch erfgoedregime (PER©)


Per 1 januari 2010 moeten alle nieuwe bestemmingsplannen gedigitaliseerd worden én volgens een bepaalde opzet worden ingericht, zodat in heel Nederland bestemmingsplannen met elkaar vergelijkbaar zijn. Met De Bergen is dat nu het geval.

Op www.ruimtelijkeplannen.nl is het bestemmingsplan De Bergen te raadplegen, waarvoor Res nova onderzoek heeft gedaan en advies heeft uitgebracht ten behoeve van het Planologisch erfgoedregime (PER©). Beheer, behoud en ontwikkeling van Eindhovens verleden wordt nu via het bestemmingsplan geregeld. Ook aanvullende hoofdstukken in de vorm van nieuwbouw kunnen worden toegevoegd. Hiermee neemt De Bergen een voorschot op een beschermingsmethode die per 1 januari 2012 landelijk verplicht gaat worden.

Niet alle suggesties die Res nova heeft gedaan zijn overgenomen, omdat er ook binnen het plan een eenduidige systematiek gevolgd moest worden. Materieel ligt er echter een veelbelovend debuut, dat in combinatie met de monumentenverordening en de gebiedsgerichte welstandscriteria een dekkende bescherming geeft. Dat geldt overigens zowel voor de ruimtelijke kwaliteit, als voor de interieurwaarden, waarbij geprofiteerd is van het onderzoek dat in opdracht van de Eerste Kamer is uitgevoerd naar de bescherming van bouwhistorische waarden.

Het bestemmingsplan De Bergen is niet alleen gericht op het conserveren van de bestaande waarden, maar ook – in het kielzog van Belvedere – op het ontwikkelen van plannen op basis van de cultuurhistorische karakteristiek. Het CBO wordt hiervoor als leidraad gebruikt. Voor twee van die ontwikkelingslocaties in De Bergen heeft Res nova inmiddels een detailonderzoek verricht: het Van der Schootterrein en het gebied bij Kleine Berg 63.


Links



Het PER© voor De Bergen is te vinden in: