Museumtv De vondst
In het prachtige Limburg ligt De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg. Dit is geen typisch museum maar een inkijk in de wondere wereld van de archeologie. De Vondst biedt mensen een laagdrempelige toegang tot archeologie door het hele proces van opgraving tot restauratie te tonen. Zowel het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten als het restauratieatelier Restaura zijn er gehuisvest. Je ziet er geen rijen vol vitrines, maar komt in aanraking met de bijzondere verhalen over archeologie en wat archeologie ons kan leren over het verleden in de permanente presentatieruimte. Bekijk nu de video
Een mooi voorbeeld is het verhaal over de leren schoen, gevonden in een beerput nabij Venlo. Dit is een bijzondere vondst omdat leer schoen vrij prijzig was toentertijd. Omdat een beerput destijds functioneerde als een afvalbak roept het veel vragen op waarom die leren schoen juist daarin gevonden is. Wat zegt het over de eigenaar van de schoen? Uit het formaat kunnen we opmaken uit welke tijd de schoen stamt en dat de eigenaar hoogstwaarschijnlijk een vrouw is. Door dit verhaal te volgen in De Vondst kom je niet alleen het verhaal achter de vondst te weten, maar maak je ook kennis met hoe een archeoloog te werk gaat om dit verhaal te achterhalen.
Restauratieatelier Restaura
Restaura is het restauratieatelier van De Vondst. Hier kun je zien hoe experts archeologische vondsten analyseren, herstellen en verwerken. Elke restaurateur heeft zijn eigen expertise, zoals metaal of aardewerk, waardoor ongeveer alle soorten vondstmateriaal in het centrum behandeld kunnen worden. En wie denkt dat archeologie stoffig en ouderwets is, heeft het mis!
Nieuwe technieken, zoals een 3D-scanner, worden door Restaura ingezet voor het archeologisch onderzoek en restauratieproces. Met behulp van een 3D scanner worden de archeologische vondsten gescand waarna het digitale model gebruikt kan worden door onder andere musea en het publiek. Ook kunnen onderdelen van het model geprint worden om het origineel te herstellen. Met de röntgen machine van het centrum kan ook vooronderzoek gedaan worden. Hierbij komen voorwerpen, die bijvoorbeeld nog in stukken steen vast zitten, onder de scanner te liggen en wordt uitgezocht wat precies de inhoud is.
Het archeologisch depot
In het archeologisch depot komen alle archeologische vondsten binnen. De depotmedewerker inventariseren de nieuwe voorwerpen en maken ze gereed voor opslag. De mooiste stukken zijn beschikbaar voor bruikleen door onder andere musea nadat ze gefotografeerd en geregistreerd zijn.