Monumenten blok aan been gemeenten
Honderden gemeenten in Nederland hebben geen idee wat ze aan moeten met hun leegstaande Rijksmonumenten.
Nieuwe bestemmingen
Gemeenten kunnen geen nieuwe bestemmingen vinden voor de gebouwen. Dat is een groot probleem, want het onderhoud aan de de gebouwen kost wel handen vol geld. Zo’n 900 monumentale gebouwen kwamen onlangs bij een inventarisatie naar boven. Allemaal gebouwen die leegstaan of waar leegstand dreigt.
Moeilijk
Het is moeilijk om een nieuwe bestemming te vinden voor een oud monument, omdat ze door hun monumentale status nauwelijks mogen worden veranderd. Aanpassen aan de eisen van de moderne tijd is er dus niet bij.
Boekenwinkel
Geslaagde voorbeelden zijn er wel volop. De eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht bijvoorbeeld, waar nu een boekenwinkel in is gevestigd. Minder in het oog springend, maar daarom niet minder waardevol: Het Klooster Karmel in het Friese Drachten, dat in 1993 zijn nieuwe bestemming vond als congrescentrum. Het is zeker niet het enige congrescentrum in Nederland dat in een oud klooster zit.
Modern
Ook relatief moderne monumenten, zoals de Pniëlkerk in Amsterdam vonden nieuwe bestemmingen. In de voormalige gereformeerde kerk zit tegenwoordig een theater en een huisartsenpost.
Duizend
Mooie voorbeelden volop, maar desalniettemin zijn er dus nog steeds meer dan 900 monumentale gebouwen in Nederland, waar nog geen nieuwe bestemming voor is bedacht. Voor meer informatie hierover zie de website van de Oude kaart van Nederland. Het project De Oude Kaart van Nederland is een inventariserend onderzoek naar de informatie die beschikbaar is over het thema leegstand en herbestemming. Voor een video van de RTL-nieuwsuitzending zie: Lege monumenten probleem voor gemeenten