Monumentale branden

Brandbestrijding en brandonderzoek in monumenten

Voor wie
Jaarlijks organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met partners* een ontmoetingsdag voor de brandweer en de erfgoedsector. Het symposium biedt praktische kennis en informatie voor brandweer, erfgoedbeheerders, gemeenten en stichtingen. Het doel van de dag is de betrokkenen bij brandveiligheid van monumenten bijeen te brengen en inzicht te geven in elkaars werkzaamheden en belangen.

Waar en wanneer
Het symposium zou oorspronkelijk plaatsvinden bij de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Wegens grote belangstelling is echter besloten uit te wijken naar een ruimere locatie: de Sint-Joriskerk in het centrum van Amersfoort. Als extra kunt u na afloop van het programma een rondleiding krijgen door dit pas gerestaureerde rijksmonument. U kunt zich dus nog aanmelden. Het maximum van twee afgevaardigden per organisatie is daarom komen te vervallen. Van de dag wordt een verslag gemaakt dat wordt verspreid via verschillende sociale media en websites van brandweer en cultureel erfgoed.

Programma
De dag is opgedeeld in drie thema’s: Lering trekken uit branden, Gedeelde of eigen verantwoordelijkheid en Schoorstenen en rieten daken. Aan het woord komen zowel erfgoedbeheerders als brandspecialisten: brandonderzoekers, een hoogleraar veiligheidszorg van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Rijksvastgoedbedrijf, een ambtenaar bouw- en woningtoezicht, de RCE, een specialist brandbestrijding bij rieten dak en een vakreferent van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Zij vertellen ieder vanuit hun eigen discipline over hoe zij een bijdrage leveren aan het brandveiliger maken van gebouwd erfgoed. Belangrijke doelstelling van de dag is dat u als erfgoedbeheerder of als brandspecialist elkaar weet te vinden en van elkaar kunt leren. Waarmee we willen bereiken dat het aantal en het effect van branden in monumenten wordt beperkt.

Volledig programma en aanmelden.