Molenstichting Limburg spreekt adhesie uit aan Limburgs Landschap voor restauratie van Volmolen de Gouw

In de afgelopen maanden is het nodige geschreven over de uitblijvende rijkssubsidie voor de restauratie van Volmolen de Gouw te Vaals. Limburgs Landschap heeft, als gevolg van de uitblijvende rijkssubsidie, kenbaar gemaakt op zoek te gaan naar andere middelen om dit waardevolle rijksmonument in stand te kunnen houden en heeft om ondersteuning gevraagd.

De provincie Limburg telt momenteel nog 48 watermolens. Deze watermolens, waarvan de raderen of turbines in beweging worden gebracht door stromend water, zijn zeldzaam in Nederland. Het aantal lijkt groot, het is echter niet meer dan een klein restant van de 264 molens, die rond 1900 in Limburg in bedrijf waren. De watermolens zijn een staalkaart van de industrieel-technologische ontwikkeling van Limburg vanaf de 19e eeuw. De molens die nog bestaan, zijn in de regel behouden gebleven door inspanningen van eigenaren, molenaars, overheden en particuliere organisaties.

De Molenstichting Limburg heeft veel waardering voor het besluit van het Limburgs Landschap om zich desgevraagd over Volmolen de Gouw te ontfermen. Ondanks de wetenschap dat dit geen eenvoudige zaak zal zijn, laat het Limburgs Landschap de noodzaak om dit cultuurhistorisch zeer belangrijke object met het omringende cultuurlandschap veilig te stellen, prevaleren.

De Molenstichting Limburg heeft zelf niet voldoende middelen om de restauratie mede te bekostigen, maar wil langs deze weg wel adhesie betuigen aan de inspanningen van het Limburgs Landschap om Volmolen de Gouw in Vaals voor het nageslacht te behouden.

Volmolen de Gouw, ook wel de Frankenhof genoemd, ligt in het kleinschalige Zieversbeekdal tussen Holset en Vaals. De molen werd in 1736 gebouwd als volmolen en kreeg in de loop der tijd nieuwe functies. Volmolen de Gouw is daarmee bijzonder illustratief voor de industriële ontwikkeling van het zuidelijk deel van Limburg vanaf de 19e eeuw. De molen werkte bijvoorbeeld voor een spinnerij met lakenfabriek en vollerij, later voor een spinnerij met dekenfabriek. De spinnerij- en dekenfabriek hield in 1905 op te bestaan. De molen werd herbestemd tot korenmolen, met name ten behoeve van het ter plaatse gevestigde agrarische bedrijf. Vanaf het midden van de 20e eeuw is de molen niet meer in bedrijf. Volmolen de Gouw annex de Frankenhof is een groot gebouwencomplex met 8,5 hectare waardevol landschap met hoge natuurwaarden.