Molengids worden?
Wordt u ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, de geur van versgemalen graan? Wilt u meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor u!
De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars starten hier weer mee op woensdagavond 7 maart aanstaande in het molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. De vernieuwde opleiding bestaat uit in totaal negen bijeenkomsten van twee of drie uur in de periode maart t/m mei 2018. Hierin komen zowel praktijk als theorie aan bod. Inschrijven kan tot 1 maart via info@limburgsemolens.nl.
Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden.
Speciaal voor hen wordt de opleiding tot molengids georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molentechniek, veiligheid en educatie. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar u mogelijk als vrijwilliger wilt gaan werken. U ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. De kosten bedragen € 25,- per persoon, dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Vrijwillige Molenaars én verzekering.
Programma
- Les 1 (theorie) – woensdag 7 maart, 19.30-21.30 uur, Baexem: Inleiding, geschiedenis en molentypes
- Les 2 (praktijk) – zaterdag 17 maart, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
- Les 3 (theorie) – woensdag 21 maart, 19.30-21.30 uur, Baexem: Biotoop, gaande en staande werk windmolens
- Les 4 (praktijk) – zaterdag 24 maart, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
- Les 5 (theorie) – zaterdag 7 april, 9.00-12.00 uur, Baexem: Watergedreven molens en oliemolens
- Les 6 (praktijk)- zaterdag 14 april, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
- Les 7 (theorie) – woensdag 18 april, 19.30-21.30 uur, Baexem: Korenmolens en poldermolens
- Les 8 (praktijk) – zaterdag 28 april, 9.00-12.00 uur: Molenbezoek
- Les 9 (theorie) – woensdag 2 mei, 19.30-21.30 uur, Baexem: Veiligheid op en rond de molen
- Toets en afsluiting: zaterdag 26 mei, 9.00-12.00 uur, Baexem.
