Middeleeuwse afvalkuilen analyseren

De provincie begint volgende week met archeologische opgravingen langs het tracé van de Buitenring. Vooral tussen Amstenrade en Brunssum wordt onderzoek gedaan.

Bron: Dagblad de Limburger
Door: Siebrand Vos



De archeologische opgravingen dievolgende week beginnen langs het tracé van de Buitenring, zijn ruim van te voren ingepland en aanbesteed. Eerder al hadden onderzoekers via proefsleuven gekeken wat zich in de grond zou kunnen bevinden. Nu gaan ze bij zes vindplaatsen ‘vlakdekkend’ graven. Vondsten worden geanalyseerd en opgeslagen in het depot van de provincie.


Marije Boonstra van archeologisch en cultuur-historisch adviesbureau Vestigia, dat toezicht houdt op de opgravingen, legt uit wat de archeologen denken te vinden:


Site 1: Ten oosten van kasteel Amstenrade. „Een nederzetting uit de Romeinse tijd. Een akkerlaag met sporen lijkt redelijk goed bewaard gebleven. We graven overigens alleen daar waar het tracé loopt, op plaatsen waar afritten zijn voorzien en ter hoogte van latere geluidswallen.”
Site 2: Nog iets verder ten oosten van kasteel Amstenrade. „Een crematiegraf uit late ijzertijd, niet lang voor de komst van de Romeinen. Met handgevormd aardewerk. Onderzocht wordt of er meer graven liggen.” 
Site 3: Brunssum. „Er zijn sporen van een klein gehucht aangetroffen uit de late middeleeuwen. Als we nog meer afvalkuilen vinden, kan dat een interessant beeld geven van wat er gegeten werd.We weten weinig van dergelijke nederzettingen in Zuid-Limburg.”
Site 4: Brunssum. „Hier is een Romeins crematiegraf aangetroffen, met potjes van gedraaid aardewerk. Ook hier de vraag of er meer graven liggen.”
Site 5: Brunssum. „Een prehistorische vindplaats uit de late bronstijd/vroege ijzertijd (1000-600 voor Chr.). Er zijn sporen van een boerenerf of de rand van een nederzetting gevonden. Handgedraaid aardewerk. Ook is er verbrande klei gevonden.We willen weten wat voor nederzetting het was. Met vee? Of akkerbouw?”
Site 6: Dentgenbachweg, Kerkrade. „Een prehistorische vindplaats met bewoningssporen uit de bronstijd. Bij vooronderzoek zijn een oude greppel en paalsporen uit de bronstijd gevonden. Aardewerk en natuursteen. Sporen uit de bronstijd zijn bijzonder voor deze regio.We kijken of er een nederzetting of een huis heeft gestaan.”