MENU 2010 noord limburg

Na een langzame start komt hij er aan: de Biënnale 2010 in Noord Limburg; een culturele prelude op de Floriade 2012. De trein rijdt. En hoe! Samen met alle initiatiefnemers van het eerste uur zoals de culturele organisaties, de gemeenten verenigd in Regio Venlo en provincie Limburg heeft Cultuurbedrijf als uitvoeringsorganisatie een vliegende start gemaakt vanaf oktober 2009. Dat moet ook. We hebben welgeteld 10 maanden de tijd om een aansprekende culturele manifestatie te maken die de Noord Limburgse regio – in relatie tot de internationale land- en tuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 – op de kaart zet. Via deze digitale Nieuwsbrief willen we u, als belanghebbende, maandelijks op de hoogte houden van de voortgang van deze culturele manifestatie die de naam MENU 2010 heeft gekregen.

Bron: nieuwsbrief #1 november 2009



Wat is MENU 2010?
Wordt het niet een gewoon cultureel festival? Natuurlijk laat MENU 2010 haar bezoekers genieten van mooie voorstellingen, concerten, tentoonstellingen, films en ander schoons. Maar MENU 2010 heeft ook de ambitie de kunst in het hart van de samenleving te plaatsen. Meer speciaal: in het hart van Noord Limburg, waar je, uniek voor deze regio, alle onderdelen van de gehele voedselketen op een beperkt aantal vierkante kilometers vindt.
Noord Limburg is één groot en hypermodern Agro & Food park. Van zaadveredeling tot productie van vlees, vis, fruit, groenten, kruiden, veevoer en nagenoeg alle andere soorten voedsel, markten en veilingen, complexe logistieke knooppunten die nodig zijn om alles te verbinden en de verwerking van reststromen in veevoer en biogasinstallaties. Noord Limburg heeft het allemaal en dicht bij elkaar. Daarin is het uniek – en op onderdelen leidend – in de wereld.


Wie zijn de makers?
Stichting Cultuurmanifestatie Noord Limburg, onder voorzitterschap van Fred Welschen, is eindverantwoordelijk voor MENU 2010. De stichting is 8 oktober 2009 opgericht en heeft Cultuurbedrijf de opdracht gegeven om de manifestatie in 2010 te realiseren. Binnen Cultuurbedrijf werken Loek Sijbers (projectleiding, foto), Hester Zuidema, Koen van der Mark en Jasper Willems aan deze opdracht.


Ons dagelijks menu centraal!
Wie zich realiseert dat er veel in de wereldvoedselketen voor verbetering vatbaar is, begrijpt dat in Noord Limburg enorme kansen liggen hieraan een belangrijke bijdrage te leveren. Daarom stelt MENU 2010 ons dagelijks menu centraal. Kunstenaars situeren hun werk in bedrijven die ons voedsel maken of die een belangrijke rol vervullen in de voedselketen. MENU 2010 laat de bezoeker kennismaken met – en reflecteren op – zijn eigen rol daarin. Want het is de toeschouwer die dagelijks eet. Zijn menu keuze bepaalt de stand van zaken in de wereldvoedselketen.
“Food has always shaped our lives, and it always will. Our legacy to those who inherit the earth will be determined by how we eat now – their future lies in our knives.”, schreef Carolyn Steel in ‘Hungry City: How Food Shapes Our Lives’, 2008. MENU 2010 brengt kunstenaars, cultuurhistorici en wetenschappers bijeen. Zij zijn de door het onderwerp gefascineerde onderzoekers die hun bevindingen – waarin ruimte is voor alle denkbare gezichtspunten – graag delen met het publiek. En dat in een context waarin bedrijven – de voedselmakers zelf – en de politiek volop betrokken zijn.
De reis in MENU 2010 kan op verschillende manieren geconsumeerd worden. De activiteiten zijn als gerechten. De bezoeker kan zijn keuze maken op basis van de MENU-kaart. Hij kan één gerecht kiezen of een combinatie van voor- en hoofdgerecht. Of hij kiest voor het gehele programma, inclusief amuse en tussengerechten. Een kindermenu staat ook op de kaart.


Wat staat er in december op de kaart?
Het Projectplan MENU 2010 is gereed. Het concept is mede ontwikkeld door de cultuurinstellingen die in een eerder stadium betrokken zijn geweest. Nu wordt het tijd ook andere partijen te (blijven) betrekken bij dit verhaal. Er wordt hard gewerkt aan de financiering, er vinden oriënterende gesprekken plaats met (inter)nationale kunstenaars, met cultuurinstellingen, met vertegenwoordigers van agro & foodbedrijven in de regio, met de Wageningse Universiteit en Knowhouse. Er is een bijeenkomst gepland met de (koepelorganisaties van de) amateur kunsten op 7 december van 19.30-21.00 uur in Grand Café Gouvernement in het Limburgs Museum in Venlo. En er vindt een bijeenkomst plaats met alle betrokken ambtenaren cultuur van de gemeenten en de provincie Limburg op 16 december van 15.30-17.00 uur in het Oda Park in Venray. Er is een programmateam met cultuurexperts uit de regio, die hun kennis en netwerk aanspreken en veel input leveren. Zij bepalen mede hoe MENU 2010 eruit komt te zien. Tenslotte organiseert Cultuurbedrijf maandelijks informatiebijeenkomsten voor belangstellenden uit de gehele regio. De volgende staat gepland op woensdag 16 december van 20.00-21.30 uur in De Paddestoelerij, Horsterweg 80, Horst aan de Maas. U bent van harte welkom op deze bijeenkomst!


Hoe ziet de planning eruit?
De manifestatie is gepland in de periode september/oktober 2010. De publiciteitscampagne voor het publiek gaat op 1 maart 2010 van start. In de aanloop naar de manifestatie zijn er vanaf 1 mei ‘geruchten’. Dit zijn amuses die de potentiële bezoekers zullen opwarmen voor de manifestatie. De amuses, die publicitair aantrekkelijk zijn, vinden plaats op de meest uiteenlopende plekken in de Noord Limburgse steden en kernen: in de supermarkt, tijdens een plaatselijke voetbalwedstrijd, tijdens zomerfestivals, enzovoorts. De amuses bieden mooie samenwerkingskansen voor de amateurkunsten met de professionele kunsten.


Oproep!
Bent u, of kent u een kunstenaar, een cultuurhistoricus en/of wetenschapper en heeft u ideeën passend binnen dit concept? Dan komen wij graag met u in contact via: hester@cultuurbedrijf.nl. Ook agro-bedrijven, restaurants, cateraars, en andere bedrijven in de regio die ideeën hebben in deze context en die willen meewerken aan MENU 2010, willen we vragen contact met ons op te nemen via eerdergenoemd e-mailadres.