Limburgse Molendag 2010

De eerste herfstwind doet de Limburgse molens weer draaien. Zeker op zondag 3 oktober, want dan is het tijd voor de twaalfde Limburgse Molendag! Die dag zijn vele molens en mulders in actie om bezoekers te laten genieten van de prachtige molens die Limburg rijk is. Een bijzonder stukje Limburgs erfgoed dat u normaal niet zo vaak van binnen kunt bezichtigen. Er worden deze dag niet alleen heel wat kilo’s graan gemalen, ook zijn er allerlei aanvullende activiteiten voor jong en oud en diverse speciale fiets- en autotochten die de molens met elkaar verbinden. Het uitgebreide programma staat op www.limburgsemolens.nl.

Hoogtepunten
In Leudal, de grootste molengemeente van Limburg, staat de Wind- en Motormaalderij St. Petrus in de belangstelling. Behalve met wind wordt er ook gemalen met de prachtige antieke eencylinder dieselmotor uit 1930. Verder werken de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel op volle toeren. Als speciale attractie kunnen hele families zich laten wegen op de antieke meer dan 100 jaar oude weegbrug. Als herinnering krijgt men een officieel weegcertificaat mee naar huis.

In het land van Weert kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van de vele molenrestauraties. Bij de Annamolen in Keent zijn allerhande bak- en meelproducten te koop en de eerste Weerter molenkalender wordt om 16.00 uur gepresenteerd bij café-zaal Dennenoord op de Voorhoeveweg in Weert. In Maasbracht wordt uitbundig gevierd dat de Leonardusmolen 145 jaar oud is. Dat wordt gedaan met brood en vlaai uit de oude houtoven en onder het genot van een goed gevuld glas luisteren en kijken naar de diverse dans- en zangoptredens.


In de rest van Limburg is een bezoek aan een van de ongeveer vijftig opengestelde molens ook zeer de moeite waard. De mulders en gidsen zullen u graag de nodige uitleg geven over de werking en geschiedenis van hun molen. Op diverse plekken kunnen de heerlijkste lekkernijen gekocht worden, al dan niet gemaakt van graan uit eigen molen. Bij ‘Molen Nooit Gedacht’ in Merselo hebben ze zelfs ‘koren op de molen’. Hier treden namelijk enkele zangkoren op. Ook zijn er op diverse plekken kleine exposities. Het zijn overigens niet alleen windmolens die opengesteld zijn, maar ook watermolens en waterkrachtcentrales, zoals de ECI Centrale in Roermond en de waterkrachtcentrale in Nederweert. Voor de eerste keer is de abdijmolen in Kerkrade, de Baalsbruggermolen, van de partij. Men vertelt hier over de voortgang van de restauratie, de molengeschiedenis en over de omgeving.

De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg. De Limburgse molenaars doen al jaren hard hun best om de molens, en daarmee een stukje van ons cultureel erfgoed, in ere te houden. Zij zullen uw bezoek dan ook zeer op prijs stellen. De Limburgse Molendag wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.