Limburgse Erfgoedbank
Monumentenwacht Limburg ontwikkelt op verzoek van de Provincie Limburg een digitaal systeem waarin informatie over alle cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken kan worden opgenomen: de Limburgse Erfgoeddatabank. Om hiervoor zo veel mogelijk nuttige gegevens te verkrijgen, wordt samenwerking gezocht met andere erfgoedinstellingen en overheden. Een deel van de informatie komt op termijn ook beschikbaar voor particulieren.
Alle erfgoedgegevens in één bestand
Bron: www.monumentenwachtlimburg.nlKastelen, molens, boerderijen, kerken, kruisen en kapellen, historische woonhuizen, industriële complexen, overheidsgebouwen en nog veel meer. De provincie Limburg bezit een schat aan gebouwd cultureel erfgoed, in alle soorten en maten. Bij al die objecten horen gegevens. Over de plaats waar zij zich bevinden, hun geschiedenis, functie, (cultuur)historische waarde, bouwkundige kenmerken, onderhoudstoestand en talloze bijzonderheden. Overheden gebruiken deze informatie bij procedures (bijvoorbeeld voor vergunningen) en bij het ontwikkelen van beleid (bijvoorbeeld om het onderhoud te stimuleren). Maar ook andere organisaties, met name op het gebied van de erfgoedzorg, het onderwijs en toerisme en recreatie, hebben behoefte aan allerhande gegevens over historische bouwwerken.
In de loop der jaren hebben veel instellingen hun eigen bestanden met documentatie opgebouwd. Sommige daarvan zijn zeer uitgebreid en gedetailleerd, andere klein en globaal. De kwaliteit en de actualiteit – en dus ook de betrouwbaarheid – kunnen sterk verschillen. Ondertussen wordt het belang van goed bereikbare en actuele gegevens alleen maar groter. In het bijzonder voor de ontwikkeling van beleid, maar bijvoorbeeld ook voor onderzoek, toeristische doeleinden en een doelmatige instandhouding van de bouwwerken.
Daarom heeft de Provincie Limburg aan Monumentenwacht Limburg gevraagd een geschikte inhoudelijke structuur voor een ‘allesomvattende’ databank te ontwikkelen. Voor de technische realisatie hiervan is bureau KempenHills ICT ingeschakeld, dat beschikt over een ruime expertise op het gebied van erfgoed- en beelddatabanken. De Limburgse Erfgoeddatabank moet een modern en doeltreffend digitaal systeem worden, dat vele mogelijkheden biedt om specifieke informatie over bijzondere bouwwerken snel op te sporen.
De hoofdstructuur is inmiddels gereed en voor een klein gedeelte ‘gevuld’. Er is begonnen met het invoeren van de adresgegevens en kaartcoördinaten van ruim 20.000 bouwwerken. Bij sommige objecten zijn ook foto’s en documentatie uit de bestanden van Monumentenwacht Limburg opgenomen. Het uiteindelijke doel is om objectgegevens van nog veel meer erfgoedpartners in de databank op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over bouwjaar/bouwtijd, architect, bewoningsgeschiedenis, bouwgeschiedenis, materiaalgebruik, huidige bestemming en eventuele openstelling. Zo ontstaat een centrale plek waar professionele organisaties alle feitelijke informatie over het gebouwde Limburgs erfgoed kunnen vinden. Daarnaast biedt het systeem ruimte voor allerlei vormen van achtergrondinformatie en verwijzingen. Zoals artikelen uit kranten en tijdschriften, foto’s, filmpjes en fragmenten uit radio- en tv-programma’s. Een deel van deze informatie zal op termijn ook voor het publiek beschikbaar komen.
De Limburgse Erfgoeddatabank is nog maar kort in opbouw. Op diverse punten wordt nog gezocht naar de handigste indeling en de meest praktische functies. Bij wijze van proef is de Molenstichting Limburg bezig een aantal gegevens uit haar archief in te voeren – uiteraard over molens. Op grond van de eerste ervaringen wordt het systeem aangepast en verfijnd. Bij het invoeren van gegevens wordt eerst gecontroleerd of deze nog up-to-date zijn. De Limburgse Erfgoeddatabank is te vinden op www.limburgs-erfgoed.nl.
Tijdens de aanstaande Open Monumentendagen (op 10 en 11 september 2011) kunnen geïnteresseerden een bescheiden eerste indruk krijgen van waar het naartoe gaat met de Limburgse Erfgoeddatabank. Via een app is het mogelijk om, staande bij een wind- of watermolen, op het beeldscherm van smartphone of tablet-pc diverse gegevens over het gebouw, zijn geschiedenis en de omgeving te raadplegen. Meer informatie over deze mogelijkheid is verkrijgbaar op de desbetreffende locaties.