Limburgs Landschap verheugd met eerste steun voor Hoogcruts
Deze zomer kocht Het Limburgs Landschap met steun van de gemeente Eijsden-Margraten, de kloosterruïne Hoogcruts bij Noorbeek. Dit bijzondere complex staat na een desastreuze brand in 1979 steeds verder te verkrotten. Iedereen hier in het Heuvelland rijdt valt de markante plek op. Het Limburgs Landschap is de uitdaging aangegaan om dit cultureel erfgoed een nieuwe toekomst te geven. Na een eerste bijdrage voor de consolidatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn er nu nieuwe initiatieven nodig om de ontbrekende middelen bij elkaar te sparen.
De kloosterruïne is het restant van een imposant klooster op een plek waar in de 15-de eeuw een herder een kruis in de braamstruiken zag. Het complex is een bouwhistorisch archief van vele eeuwen. Ook is de religieuze geschiedenis van Nederland in het complex te ontdekken. Maar het is vooral een plek met een speciale lading, dat zal iedereen bevestigen die de fotogenieke plek bezoekt. Door de bouwvalligheid is het complex nu zeer gevaarlijk. Het instortingsgevaar opheffen wordt de eerste uitdaging voor Het Limburgs Landschap. Het stutten van de restanten en weghalen van losliggende stukken muur hoort daarbij. Aansluitend zal puin geruimd gaan worden. Het materiaal wordt allemaal uitgesorteerd om zo nog bruikbare stenen te redden.
Helpende hand
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was al vroeg betrokken bij pogingen om dit bijzondere Limburgse erfgoed te behouden. Het complex behoort tot de top van religieuze gebouwen van Limburg. Het Limburgs Landschap is een van de officieel erkende erfgoedinstellingen in Nederland. Nu Het Limburgs Landschap het complex heeft aangekocht heeft de Rijksdienst steun toegezegd. De stichting ontvangt voor de eerste fase van het reddingsplan 60 % aan subsidie. Zo wordt voorkomen dat de ruïne totaal vervalt. Er zit een consequentie aan die investering door de Rijksdienst. Het Limburgs Landschap moet namelijk zelf de resterende 40% ‘uit de markt halen’ om die bijdrage van het Rijk in te kunnen zetten.
Vrienden van Hoogcruts
Tijdens de viering van het 80 jarig bestaan van Het Limburgs Landschap afgelopen week kreeg de stichting een bedrag van 50.000 euro van het Limburgse bedrijfsleven die verenigd zijn in de Stichting Robur. Ook werd op de bovengenoemde bijeenkomst de oprichting van Vrienden van Hoogcruts bekend gemaakt. Een aantal mensen wil Het Limburgs Landschap helpen gelden bijeen te brengen van monumentenliefhebbers of liefhebbers van Limburg in het algemeen. Het Limburgs Landschap is blij met die extra steun uit de samenleving. Pikant in deze is dat de eerste vriend iemand uit Nijmegen is. Gelukkig kreeg hij al meteen gezelschap van een groep Limburgers. Dat kunnen er gezien de uitdaging die er bij Hoogcruts ligt, nooit genoeg zijn. Voor 50 euro wordt men vriend van Hoogcruts. Het Limburgs Landschap heeft speciaal ruimte op haar website gemaakt voor deze Vriendengroep. Via www.limburgs-landschap.nl kan men vriend worden. Dat lijkt ons een goed idee.