Limburg opent deuren tijdens De Nationale Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober krijgen jong en oud op diverse plekken in Limburg de kans om in de wondere wereld van de archeologie te stappen. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open, nieuwe vondsten worden onthuld en op verschillende plaatsen mag het publiek ook zelf z'n handen vuilmaken. Meer dan 30 organisaties in de Provincie laten met een gevarieerd programma zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt tijdens de 3de editie van de Archeologiedagen.

De Stichting Nationale Archeologiedagen wil samen met de Provincie Limburg de fascinerende wereld van de archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Nederland sluit daarmee aan bij de traditie van Nationale Archeologiedagen die er in verschillende landen van Europa al worden georganiseerd.

De Provincie Limburg doet voor de tweede keer mee aan de Nationale Archeologiedagen. Limburg is de archeologische schatkamer van Nederland met vondsten van prehistorie, via de Romeinen en Middeleeuwen tot de moderne tijd. Archeologie verrijkt onze kennis van wie we zijn. Onze historische hoeves, kastelen en steden trekken toeristen en dragen bij aan de leefbaarheid van Limburg.

Van WOII bunker tot Romeinse beauty-rituelen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen zijn er tal van activiteiten in Limburg. Archeologie van de Tweede Wereldoorlog staat steeds meer in de belangsteling. In Melick wordt een vrijwel intacte R703 anti-tankbunker uit WOII geopend, die normaal gesloten is voor publiek. Indrukwekkende verhalen worden verteld tijdens een rondleiding op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (bij Venray) waar maar liefst 32.000 gesneuvelden hun laatste rustplaats vonden.

De curatoren van de onlangs in Maastricht geopende tentoonstelling The Materiality of the Invisible – over kunst en archeologie – geven een speciale lezing over de expositie die op drie locaties in Maastricht te zien is. In Centre Céramique is er een rondleiding bij de tentoonstelling Top or Topic met meer dan 100 opzienbarende archeologische schatten. Of woon de lezing bij van Jean Pierre de Warrimont in het erfgoedhuis Meerssen over de archeologische prehistorie van deze plaats en omgeving. De Warrimont – drager van de Guillon Penning- heeft veel belangrijke ontdekkingen in Limburg op zijn naam staan.

Deze editie kun je ook zelf weer aan de slag: speuren naar een schat met een metaaldetector in Swalmen, een wandeling maken langs een historische molenroute in Well of – met stevige schoenen – de opgraving in Maaspark Well bezoeken. Archeologen zullen ter plekke uitleg geven.

Speciaal voor (groot)ouders en kinderen is er tijdens de familiedag in Echt-Susteren de activiteit ‘Op ontdekkingstocht in de bodem’. Maar er is nog veel meer mogelijk zoals een ‘archeologie’ speurtocht in Stevensweert of een speurtocht door de indrukwekkende kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul, een spoedcursus Archeoloog in één dag in Venlo of een bezoek aan het Thermenmuseum in Heerlen met verschillende workshops van Romeinse weeftechnieken tot beauty-rituelen.

Het volledige programma is te vinden op: www.archeologiedagen.nl/programma (dagelijks komen er nieuwe activiteiten bij). Bekijk ook de folder van de provincie Limburg.

Bron: www.archeologiedagen.nl