Lijdensweg van ’t Verves
Het monumentale Verves valt van ellende uit elkaar. Niemand zal betwisten dat er snel iets moet gebeuren om de historische blikvanger van Vaals van de ondergang te redden. Wellicht dat het nieuwste plan een einde maakt aan een lange lijdensweg.
Bron: Limburgs Dagblad
Door: Merel Visscher
De ramen zijn dichtgespijkerd, de zijgevel is afgeschermd met een oranje plastic zeil. Bomen groeien door het plafond. De vraag is: is ’t Verves nog wel te redden? De architect denkt van wel, liet hij op een onlangs gehouden informatiebijeenkomst voor omwonenden weten. Het dak lekt niet, dus het water heeft geen vat kunnen krijgen op het interieur. Nog niet, tenminste.
Als je in het pand loopt en rondom het verval ziet, vraag je jezelf af wat er eigenlijk nog gered kan worden buiten de gevel. Toch gaan hier straks weer mensen wonen. Als de eigenaar en projectontwikkelaar nu tenminste haar zin krijgt.
Het is het derde plan dat nu op tafel ligt. Maar als je de eigenaar mag geloven, zijn er achter de schermen wel minstens negen ontwerpen de revue gepasseerd. Het huidige plan behelst opknappen van het oude Verves. In het oude plan zouden hier appartementen in komen, na marktanalyse is besloten hier twee woonhuizen van te maken. Een krijgt de voordeur in het poortgebouw, de ander in de poort. Als je door die poort loopt, kom je op een binnenhof Daar komt nieuwbouw: een appartementencomplex van drie verdiepingen hoog.
Een eerder, tweede ontwerp van dit gebouw zorgde in 2007 voor veel verzet in Vaals. Omwonenden vonden het gebouw te massaal, te hoog. Eigenaren van aangrenzende tuinen vreesden verlies van privacy. Zij waren niet de enigen die bezwaren hadden tegen het plan. Ook de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) vond de geplande nieuwbouw niet passen binnen het beschermd dorpsgezicht van Vaals. Ook de gemeente Vaals, die er alles aan gelegen is de smet op de historische kern snel te laten wegpoetsen, moest toegeven dat het bouwplan wel erg fors was. Terug naar de tekentafel dus.
De architect denkt met het laatste ontwerp tegemoet te zijn gekomen aan deze bezwaren. Volgens hem is het gebouw minder hoog doordat de penthouse uit het ontwerp is gehaald. In plaats hiervan zit er een gewoon dak op, met dakramen. Van de 21 appartementen in het eerdere plan zijn er nu 13 over. Het hele gebouw heeft een minder modern aanzicht dan in de vorige ontwerpen en is meer in de stijl van het aan de overkant van de straat gelegen Von Clermonthuis, waarin het gemeentehuis is gevestigd. Van de oorspronkelijke hoogte is nog eens een meter afgehaald door de luchtafvoer van de onder gelegen parkeergarage via een installatie te laten regelen in plaats van direct contact met de buitenlucht.
De reacties waren nogal verdeeld. De een vond het er een stuk beter uitzien, de ander was van mening dat het gebouw nog steeds te hoog wordt. Is er nog wel behoefte aan nog meer appartementen in Vaals? Ja, denkt de projectontwikkelaar. Die bouwt namelijk niet voor leegstand. De woningen zullen zich onderscheiden omdat ze kleinschalig zijn en midden in de historische kern gelegen. De eigenaar heeft de illusie dat er winst wordt gemaakt inmiddels opgegeven. Kostendekkend wordt het plan ook niet. Nu is het vooral zaak dat er snel iets gebeurt, voor het gebouw nog verder in verval raakt. De buurman van ’t Verves hoopt het. Hij stookt zich in de winter arm, het is alsof hij naast een vrieskist woont, zo liet hij weten tijdens de bijeenkomst.
De vraag is hoe snel het allemaal kan. In het niet te verwachten scenario dat er helemaal geen bezwaren komen van omwonenden, kan er over een jaar worden begonnen. Alvast beginnen met ’t Verves is geen optie, omdat de RACM haar vergunning onlosmakelijk heeft verbonden aan het nieuwbouwplan. Maar uit het feit dat zowel provincie als RACM hun goedkeuring hebben gegeven aan dit plan, lijkt het erop dat er dat er aan de lijdensweg van ’t Verves een einde komt.
FEITJES OVER VERVES
• ’t Verveshuis begon als kloostergebouw voor de doopsgezinde gemeenschap mennonieten uit Aken, rond 1600.
• Het pand wordt al jaren niet meer gebruikt en is ernstig in verval geraakt.
• De huidige eigenaar wil het pand opknappen en om enigszins uit de kosten te komen, moet er nieuwbouw komen.
• Onlangs is het derde bouwplan gepresenteerd. De voorgaande plannen stuitten op veel verzet in de buurt.
Wethouder Hein Sterck van Vaals:
„Voor mij is het een hoofdpijndossier. De laatste tijd word ik steeds vaker op straat aangesproken door mensen die vinden dat er iets moet gebeuren aan het gebouw.”