‘Laten zitten boven spitten’
50 Limburgse gemeenteambtenaren scholen zich bij op het gebied van archeologie
50 Limburgse gemeenteambtenaren scholen zich bij op het gebied van archeologie
‘Laten zitten boven spitten’. Dit is één van lessen die Limburgse gemeenteambtenaren meekrijgen op de twee cursussen archeologie die dit voorjaar in Limburg worden gegeven. Het betekent dat het altijd voorkeur verdient om archeologische waarden in de grond te laten zitten in plaats van op te graven. Het betreft de cursussen ‘Bouwen, ruimte en archeologie – de juridische aspecten van archeologiebeleid’ en ‘Malta Lokaal’.
Sinds de herziening van de Monumentenwet op 1 september 2007 zijn gemeenten zélf verantwoordelijk voor hun archeologisch erfgoed. Op 29 januari jl. vond in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg met minister Plasterk plaats over de kwaliteit van archeologisch onderzoek. Hieruit bleek dat de gemeenten qua kennis een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het toezicht op de kwaliteit van archeologisch onderzoek en de bijbehorende archeologische rapportages. In de cursussen worden gemeenten ook geattendeerd op de mogelijkheid om sturing te geven aan archeologisch onderzoek door middel van gemeentelijk archeologiebeleid.
Het meest in trek bij de gemeenteambtenaren is de eendaagse cursus ‘Bouwen, ruimte en archeologie – de juridische aspecten van archeologiebeleid’. Het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg, kortweg SAM Limburg, organiseert deze cursus in samenwerking met Esther Wieringa (SIKB) en Robert Luinge (Juridische Raadgeving). Eén van de doelstellingen van het Steunpunt, onderdeel van het Huis voor de Kunsten Limburg, is de bevordering van deskundigheid bij gemeenten op het gebied van archeologie. In de cursus komen komen de juridische aspecten aan de orde die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en uitvoering van archeologiebeleid. Aan de hand van casussen wordt ingegaan op het gebruik en de toepassing van archeologische beleidsinstrumenten in de ruimtelijke ordening. De tweede en derde sessie van deze cursus vinden op 19 maart en 9 april aanstaande plaats in Roermond.
Daarnaast vond op 12 februari jl. in Den Bosch de eerste cursusdag van de vierdaagse gemeentelijke archeologiecursus ‘Malta Lokaal’ plaats. Deze cursus is een initiatief van Stadswerk, een vereniging van professionals op het gebied van de fysieke leefomgeving. Na twee succesvolle cursussen in Noord- en Midden-Nederland in 2008, is het studie-programma nu ook opgezet voor gemeenten in Limburg en Noord-Brabant. Stadswerk werkt hierbij samen met SAM Limburg, het Monumentenhuis Brabant, SRE Eindhoven Milieudienst, de gemeente Eindhoven en de provincies Limburg en Noord-Brabant. De overige drie cursusdagen vinden plaats op 12 maart (Den Bosch), 26 maart (Roermond) en 23 april (Roermond).