Landschap op de kaart gezet
Apeldoorn en omgeving waren in de zomer van 2008 the place to be voor iedereen die iets doet met landschap. Van 11 juni tot en met 28 september vond hier de eerste internationale Triënnale Apeldoorn plaats, waardoor de stad honderd dagen lang bol stond van evenementen op het gebied van cultuur, tuin en landschap. Ook de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten deed mee.
Bron: Jaarverslag RACM 2008
Zo organiseerde de RACM in Radio Kootwijk samen met LNV en VROM een werkconferentie over de Nationale Landschappen. Onder de titel Het verhaal van het landschap werd gesproken over de zorg voor het historische cultuurlandschap. De conferentie leverde een groot aantal kennisvragen op, waarvan een deel een plaats krijgt in het werkprogramma van de Rijksdienst. De bijeenkomst werd door de dienst tevens aangegrepen voor de presentatie van een nieuwe brochure over cultuurlandschap.
Gekoppeld aan de tentoonstelling A wider view vond vervolgens ook in Radio Kootwijk een internationaal congres plaats over behoud en ontwikkeling van het Europese cultuurlandschap. De Rijksdienst droeg hier aan bij met het organiseren van een studiemiddag over industrielandschappen in Europa, en één over inventarisatie, waardering en selectie van het cultuurlandschap.
In Museum Kröller-Müller hield de Rijksdienst het debat Het erfgoed van de toekomst. Daarin ging het over vragen als: Wat vormt in het huidige landschap het erfgoed van de toekomst? Het debat was levendig, en biedt de dienst handvatten bij de verdere ontwikkeling van kennis over het cultuurlandschap en de zorg daarvoor.
Tot slot ondertekenden Rijk, provincies, gemeenten en enkele tientallen maatschappelijke organisaties het Akkoord van Apeldoorn. Via dit akkoord willen alle partijen de komende jaren met concrete acties een stevige impuls geven aan het behoud en de ontwikkeling van het Nederlandse landschap. Ook de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten zette namens de minister van OCW zijn handtekening.