Kunst langs de straat

Onlangs verscheen het boek Kathedraal van de Peel, waarin de kunstschatten van de Venrayse Petrus’-Bandenkerk worden belicht. In dit boek valt op, dat deze kerk een grote collectie prachtige beelden bezit, waarvan een aanzienlijk deel uit de vijftiende en zestiende eeuw stamt. Maar de gemeente Venray blijkt nog rijker te zijn, want de kunst lag hier zelfs langs de straat. In kleine kapelletjes langs de weg stonden de mooiste beelden, waar menig museum trots op zou zijn geweest. De meeste van deze beelden staan nu gelukkig veilig en beschermd in museum ’t Freulekeshuus. In de publicatie Kruisen en Kapellen in Venray, Kunst langs de straat uit 2006 komen ze allemaal aan bod.
Kenmerkend voor de beelden uit de veldkapellen is, dat zij een sterk volksdevotioneel karakter hadden. De heiligen achter de beelden moesten bescherming bieden tegen de vele ziekten, die voorkwamen in vroegere tijden. Ook konden de beelden geschonken worden uit dank voor genezing of het verkrijgen van gunsten. Enkele kapelletjes lagen verscholen of waren nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. Dit heeft ervoor gezorgd, dat de beelden nog niet zo bekend zijn en er relatief weinig onderzoek naar is verricht. In de vaste collectie zijn de meeste van deze beelden natuurlijk te zien. Twee ervan, een Maria met kind en Johannes de Doper van den Tomp, beide uit Merselo, zijn onlangs door het restauratieatelier te Maastricht gerestaureerd en nu weer in volle glorie te bewonderen.

De publicatie Kruisen en Kapellen in Venray, Kunst langs de straat, geschreven door Koos Swinkels en Tjerk Loeff is, inclusief fietstocht, verkrijgbaar voor € 5,- in Museum ’t Freulekeshuus, Eindstraat 8, 5801 CR Venray, 0478 – 583880. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur.