‘Je hoeft niet te zoeken, de Via Belgica liep gewoon hier’. Via Belgica afl. 7: Craubeek
Archeologen kunnen stoppen met zoeken, vindt Hary van Aken uit Craubeek: „We weten precies waar de Via Belgica liep. Namelijk hier, vlak voor onze neus”
Hary van Aken: verder onderzoek heeft niet veel zin
Bron: Limburgs Dagblad
Door: René Wiliems
Vanuit een vliegtuig zoeken archeologen in Zuid-Limburg naar sporen van de Via Belgica. Moeten ze vooral doen, zegt amateur-historicus Hary van Aken. Maar veel nieuws zal die speurtocht niet opleveren, vreest Van Aken. Want de archeologen zoeken in feite naar de bekende weg, stelt hij vast: „We wéten waar die Via Belgica liep. Namelijk hier.”
Van Aken houdt zich al jaren bezig met de historie van Zuid-Limburg. „Ik kom uit Craubeek”, zegt hij, „en ben opgegroeid met geschiedenis: de Romeinse weg van Voerendaal naar Klimmen liep dwars door dit dal. In de loop van de jaren heeft Van Aken het tracé van de Via Belgica op zeker tien plaatsen in Zuid-Limburg aangetoond.
„Op een enkele plek is die weg ook daadwerkelijk teruggevonden”, zegt hij. „Elders ontbreken de keiharde bewijzen. Maar ik heb daar zoveel aanwijzingen voor dat ik hardop durf te beweren dat de weg daar liep: als je Romeinse huizen of graven vindt, dan kun je gif op innemen dat daar ook een Romeinse weg liep.” Vanzelfsprekend stak de Via Belgica bij Maastricht de Maas over (sporen van die brug zijn gevonden), liep de weg langs de Villa Rustica in Voerendaal en passeerde hij ook de Termen in Heerlen, het toenmalige Coriovallum.
Van Aken heeft zijn ontdekkingen altijd netjes gemeld bij de officiële instanties. Het doet hem zeer dat die daar nooit iets mee gedaan hebben, bekent hij: „Ze hoeven me niet gelijk te geven. Maar het doet zeer dat ze me niet eens tegenspreken: ze zwijgen me gewoon dood, en dat doet pijn.”
Hij geeft echter niet op. Volgend jaar komt hij met een boekje op de markt waarin hij de ‘zekere’ vindplaatsen van de Via Belgica beschrijft. „Als niemand het aandurft, geef ik het zelf wel uit.”