Ingebruikname erfgoedkaart Kempen- en A2 gemeenten

Wie in de Kempengemeenten meer wil weten van die oude boerderij of kapel, kan vanaf donderdag 6 september de regionale erfgoedkaart Kempen en A2 gemeenten raadplegen. De kaart is digitaal te raadplegen op

Erfgoed, beeld en ruimte


Bron: Groen licht (nieuwsbrief SRE)
 
http://atlas.sre.nl/archeologie. Gedeputeerde Yves de Boer, burgemeester van Eersel Anja Thijs-Rademakers, en vertegenwoordigers van de 9 samenwerkende Kempen-gemeenten hebben op 6 september, met een druk op de knop, de erfgoedkaart geactiveerd. De kaart laat zien waar zich bekend en onbekend erfgoed in de regio bevindt.

Hulpmiddel
Voor ondernemers is de kaart een hulpmiddel voor bijvoorbeeld toeristisch-recreatieve ontwikkeling. Geïnteresseerden en professionals kunnen de kaart gebruiken bij ruimtelijke planvorming. De kaart is de basis voor het gemeentelijke erfgoedbeleid in de regio en vormt een concrete invulling van de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant. Je ziet er bijvoorbeeld op detailniveau gebouwde monumenten op staan, zoals kapellen en boerderijen. Maar ook archeologische monumenten zoals jachtkampen, grafheuvels en cultuurhistorische landschappen met historische bossen, wegen- en waterlopen. Bovendien staan er ‘waarden’ op die nog onder de grond liggen, soms onontdekt, maar al wel getraceerd.

Opdracht
In 2009 hebben de gemeenten Oirschot, Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel, Bergeijk, Heeze-Leende, Cranendonck, Waalre en Valkenswaard besloten om gebruik te maken van de stimuleringssubsidie voor het maken van erfgoedkaarten van de provincie Noord-Brabant. De SRE Milieudienst heeft toen de opdracht gekregen het erfgoed in de gemeenten te inventariseren en een gemeentelijke erfgoedkaart samen te stellen. Na 3 jaar systematische inventarisatie, analyse en keuzes is de kaart nu gereed.

Functie erfgoedkaart
Een gemeentelijke erfgoedkaart is niet alleen belangrijk voor behoud en ontwikkeling, maar ook vanuit het oogpunt van toerisme en recreatie. Vroegtijdige kennis over aanwezig erfgoed is nodig om deze in de vroegste fase van de ruimtelijke besluitvorming mee te kunnen nemen. Verder kan het erfgoed als inspiratiebron dienen voor nieuwe ontwerpen en inrichting. Tot slot helpt de informatie om te voorkomen dat erfgoed zich later als ongewenst incident aandient.

Voor meer informatie:
Ria Berkvens
T: 040 2594 780
E: r.berkvens@milieudienst.sre.nl