Informatiebijeenkomst Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg

Op donderdagochtend 19 november organiseert het Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg, haar halfjaarlijkse informatiebijeenkomst in de Oranjerie te Roermond. Het hoofdthema van deze bijeenkomst zal zijn: de Erfgoedwet. Er zal aandacht worden besteed aan twee domeinen van deze wet: nl. archeologie en roerend erfgoed. Daarnaast is er aandacht voor de nieuwe Geomorfogenetische Kaart Maasdal: ontstaan en doel van deze kaart zullen worden toegelicht.

Archeologische Verwachtingskaart Maasdal

In de afgelopen 20 jaar is er in het Maasdal veel archeologisch onderzoek uitgevoerd. Doordat archeologisch onderzoek onderhevig is aan de vrije markt werd dit onderzoek veelal uitgevoerd door verschillende partijen. Een verdere versnippering van kennis trad op doordat de Maas in Limburg door verschillende gemeenten stroomt.  Een ander gevolg daarvan is dat de gemeentelijke verwachtingskaarten in het Maasdal niet op elkaar aansluiten.

Om te voorzien in de behoefte aan een synthetiserend overzicht van de archeologische stand van zaken in het Maasdal, heeft in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Rijkswaterstaat een gemengd team van fysisch geografen en archeologen de voorbije twee jaar gewerkt aan een integrale archeologische verwachtingskaart voor het Maasdal: de Archeologische Verwachtingskaart voor het Maasdal (AVM). Deze kaart is gebaseerd op de meest actuele landschappelijke en archeologische inzichten en voorspelt waar, welke archeologische resten, met welke ouderdom, het meest waarschijnlijk verwacht worden. De kaart vormt daarmee een belangrijke basis waar toekomstig onderzoek in het Maasdal op gebaseerd kan worden.

Wat is de praktische toepassing van deze kaart voor de gemeenten die langs de Maas liggen? Wat kan de betekenis van de kaart zijn voor de (update van de) gemeentelijke archeologiekaarten? Waar moeten de Limburgse gemeenten opletten als ze hun gemeentelijke archeologische kaarten opnieuw laten vaststellen? Dit zijn de vragen die aan de orde komen bij dit blok.

Erfgoedwet

De invoering van de Erfgoedwet, oorspronkelijk per 1 januari 2016, is uitgesteld. Deze zal nu waarschijnlijk per 1 juli 2016 worden ingevoerd. Op 27 oktober 2015 kan de Eerste Kamer gebruik maken van een tweede schriftelijke vragenronde. Ondanks het feit dat de Erfgoedwet door de Eerste Kamer misschien nog op onderdelen gewijzigd zal worden, grijpen wij deze informatiebijeenkomst aan om u voor te lichten m.b.t. de Erfgoedwet. Uiteraard zullen we u wel op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en eventuele wijzigingen. Theo Oberndorff zal de inleiding op de erfgoedwet verzorgen en tevens aandacht besteden aan de gevolgen voor de gebouwde monumentenzorg.

Archeologie
In de tweede presentatie wordt ingegaan op de wijzigingen m.b.t. de archeologie in de Erfgoedwet. Er zijn wijzigingen m.b.t. het opgravingsverbod. De definitie van “opgraven” wordt verbreed. Wat gaat er naar de Erfgoedwet, en wat naar de Omgevingswet? Hoe is het overgangsrecht geregeld van de Erfgoedwet naar de Omgevingswet? Wat zijn de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de opdrachtgever, bevoegde overheid en uitvoerder?  Het vergunningstelsel wordt vervangen door het certificatiestelsel. Voor welke onderdelen geldt de verplichte certificering?

Roerend erfgoed
In de nieuwe Erfgoedwet zijn een groot aantal bestaande wetten en regels samengevoegd. Maar in de Erfgoedwet zijn echter ook nieuwe dingen geregeld. Deze nieuwe regels betreffen het kunnen afdwingen van een extra zorgvuldigheidsproces bij het afstoten van collecties in publiek bezit. Dit kan collecties die in bezit zijn van musea én collecties in het bezit van overheden en waterschappen betreffen. Dus ook gemeentelijke publieke collecties die u in beheer heeft gegeven aan een museum of die opgeslagen staan in de gangen (of kelders) van het gemeentehuis.

Door de nieuwe wet zijn gemeenten verplicht bij het opruimen van bijvoorbeeld BKR-collecties deze actie publiek te maken via een openbaar raadpleegbare website en daarbij twee maanden wachttijd in acht te nemen. Mocht u zelf of anderen bedenken dat het een beschermingswaardige collectie is, dan moet er een commissie geraadpleegd worden en moet u met het advies aan de slag. Dit en meer informatie over (gemeentelijke) collectievorming en afstoting zal in dit blok worden behandeld.

Locatie

De bijeenkomst zal plaatsvinden in de:
Oranjerie
Kloosterwandplein 12-16
6041 JA ROERMOND

Kosten

Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Programma

9.00-9:30 Ontvangst
9:30-9:35 Welkomstwoord
9:35-9:45 De komst van het EEA-congres in 2017 naar Maastricht: wat betekent het voor archeologisch Limburg?, door Karianne Winthagen, Provincie Limburg
9:45-9:50 Vragen
9:45-9:55 Ontstaansgeschiedenis van de Geomorfogenetische Kaart Maasdal en de Archeologische Verwachtingenkaart Maasdal door Ellen Vreenegoor, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
9:55-10.00 Vragen
10:00-10:20 De Geomorfogenetische Kaart Maasdal en de Archeologische Verwachtingenkaart Maasdal: 20 jaar Maasonderzoek in kaart door: Reinier Ellenkamp, RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
10:20-10.30 Vragen

10.30-11.00 Koffiepauze

11.00-11.15 Inleiding op de Erfgoedwet door Theo Oberndorff, Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg
11.15-11.20 Vragen
11.20-11.35 Archeologie in de erfgoedwet door Marion Zijlema, Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg Limburg
11.35-11.40 Vragen
11.40-11.55 De Erfgoedwet en roerend erfgoed door Agnes Vugts, Huis voor de Kunsten Limburg
11.55-12.00 Vragen
12.00-13.00 Netwerklunch

Inschrijving

De inschrijving is gesloten.

 

Door: Marion Zijlema